Izvor: Radio 021, 26.Jan.2021, 19:53

"Devojka koja obećava": Otrežnjujući šamar u već odavno ukaljani obraz našeg društva

"To je najgora noćna mora svakog muškarca, da bude optužen tako." "Možeš li da pogodiš šta je najgora noćna mora svake žene?"

Osvetnička drama/triler "Devojka koja obećava" (Promising Young Woman) filmski je debi Emerald Fenel, glumice i rediteljke koja je do sada režirala samo jedan kratki film i pisala scenario za drugu sezonu serije "Killing Eve". Iako je neiskustvo rediteljke na momente vidljivo kroz manje nespretnosti, film ne propušta da prenese jaku poruku: Seks >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << bez pristanka je silovanje.

Glavna uloga u filmu pripala je glumici Keri Maligan za koju se već šuška da bi mogla da dobije Oskara. Zlatnu statuu je, smatraju pojedini kritičari, zaslužila laganim žongliranjem između prikazivanja sociopatske ličnosti, alkoholičarke i depresivne i ranjive devojke. Njen lik, Kasandra Tomas, kroz ceo film servira osvetu hladnu, i to ne glavnim provokatorima njene nesreće već svima onim koji bi po njenom mišljenju mogli da ponove to što je izazvalo njenu traumu. Glavno jelo, osveta koja se poslužuje ledena, sačuvano je za sam kraj obroka.

Kasandra (Kesi) ima neobičan večernji običaj - izlazi u klubove, pretvara se da je pijana kako bi namamila predatore u koži "finih momaka" da joj priđu i vode je kući. Kada pokušaju da je iskoriste, nakon što ona "pijana" kaže da ne želi da ima ništa sa njima (ili u trenutku dok se pretvara da je potpuno onesvešćena), ona im otkriva da je zapravo potpuno trezna i tako otrežnjuje i njih.

Ultimativni cilj, ipak, ostaju oni koji su Kasandru, odnosno njenu najbolju prijateljicu, direktno povredili godinama unazad za vreme studija, da li svojim direktnim činjenjem ili ignorisanjem. Osim na samog silovatelja, Kesin bes usmeren je na one koji su znali za ovaj događaj i ćutali o njemu i na sistem koji ne veruje žrtvama.

"Bili smo samo deca", odbrana je jednog, sada odraslog muškarca, koji je za vreme studija snimao čin silovanja onesvešćene devojke i smejao se prizoru ispred njega.

Njena bivša prijateljica Medison brani se činjenicom da je bilo teško poverovati nekom "sa takvom reputacijom" ko je "često bio pijan".

Dekanica fakulteta kojoj je slučaj prijavljen (a kod koje je studentkinja došla sa vidnim povredama po telu da prijavi nasilje) pravda se time da nije htela "da upropasti život finom mladiću", samo "na osnovu reči jedne devojke". Nije joj, pak, bilo teško da doda još malo tereta na leđa jedne devojke kojoj je život već delom upropašćen na osnovu reči jednog mladića.

Glavni počinilac je, više nego iko, ostavio iza sebe taj događaj, dok gradi uspešnu karijeru i srećan brak. Bili su deca, nije bilo ništa ozbiljno, samo su se zezali, bio je pijan, siguran je da je i ona to htela... Da li će Kasandra dopustiti da ostane tako bezbrižno uspešan? Moraćete da pogledate film da vidite.

Jedini koji je pokazao iskreno kajanje je advokat koji je zastupao optuženog i koji je iskoristio sve poluge moći da izmaltretira devojku koja ga je tužila do iznemoglosti kako bi odustala od optužnice, a kasnije i od života.

Iako će se pojedincima, naročito muškarcima, činiti da ovaj film targetira ceo muški rod kao potencijalne silovatelje, on zapravo targetira sistem. Sistem u kom pijanstvo abolira muškarce od nepočinstava, a optužuje žene za zlodela počinjena nad njima - on nije kriv za silovanje, popio je malo više pa mu se "omaklo", ona je kriva jer je popila malo više pa je bila "zgodna meta". Sistem čiji je prvi odgovor nepoverenje u žrtvu, iako je procenat lažnih prijava za napastvovanje jednocifren. Sistem koji zloupotrebljava pretpostavku nevinosti kao nešto namenjeno samo privilegovanim "finim" muškarcima, dok se najčešće oni sa teškim životnim uslovima razvlače po medijima i društvenim mrežama.

"Devojka koja obećava" možda povremeno ne može da se odluči šta je žanrovski - drama, crna komedija ili triler, možda previše karikira negativne osobine određenih ljudi i možda ne pogađa u centar ukusa filmskih sladokusaca, ali jeste jedan otrežnjujući šamar u već odavno ukaljani obraz našeg društva.

Autor: Dragana Prica Kovačević - dragana@021.rs

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.