Izvor: Radio 021, 24.Nov.2020, 13:44

Darvinove beležnice nestale iz Kembridžove biblioteke

Univerzitet u Kembridžu uputio je danas apel kako bi se pronašle dve beležnice Čarlsa Darvina za koje veruje da su ukradene iz biblioteke tog univerziteta, od kojih jedna sadrži njegovu skicu "drveta života", simbola njegove teorije evolucije.

"Nakon opsežne pretrage, najveće u istoriji biblioteke, konzervatori su zaključili da su sveske čiji je nestanak prvi put prijavljen u januaru 2001. godine, verovatno ukradene", objavljeno je na sajtu univerziteta.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 <<
Policija je obaveštena, a sveske za koje se procenjuje da vrede nekoliko miliona funti, ubačene su u Interpolovu bazu ukradenih umetničkih dela.

"Duboko žalim što ove beležnice nisu pronađene uprkos brojnim pretragama u poslednjih 20 godina, uključujući i najveću pretragu u istoriji ove biblioteke ranije ove godine", rekla je direktorka bibiliotečke službe Džesika Gardner.

Ovaj apel je upućen na Dan evolucije kojim se obeležava godišnjica objavljivanja "Porekla vrsta", velikog naučnog dela engleskog prirodnjaka, 24. novembra 1859.

Univerzitet je objasnio da su dve beležnice u septembru 2000. godine iznete iz prostorije u kojoj se čuvaju najvrednija dela biblioteke da bi bile fotografisane. Prilikom rutinske kontrole u januaru 2001. utvrđeno je da kutija u kojoj su bile beležnice, nije na svom mestu.

Bibliotekari su tokom godina verovali da su beleženice stavljene ne pogrešno mesto u biblioteci u kojoj se nalazi oko 10 miliona knjiga, mapa, rukopisa i drugih predmeta.

Autor: Beta

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.