Danas protest zbog otpuštanja iz NIS-a

Izvor: Radio 021, 16.Apr.2015, 22:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Danas protest zbog otpuštanja iz NIS-a

Protest zbog 248 radnika, koliko ih je proglašeno tehnološkim viškom u Naftnoj industriji Srbije, biće održan u petak od 15.30 do 17.30 časova ispred upravne zgrade kompanije.

Kako saopštavaju iz sindikata Direkcije za digitalizaciju, dvočasovni protest rezultat je mera koje kompanija sprovodi prema osobama sa invaliditetom, samohranim roditeljima, ali i ostalim grupama koje su tehnološki višak.

Podsetimo da se otpuštanja u NIS-u najavljuju od februara, shodno >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << preuzimanju firme u većinsko vlasništvo Gaspromnjefta. Broj zaposlenih vremenom se smanjio sa 10.000 na manje od 4.500, ali i dalje postoje, kako kažu, viškovi. U NIS-u su poručili da se ta procedura mora poštovati i da se u kompaniji to i čini, te da se program tehnološkog viška može realizovati samo uz saglasnost akcionara kompanije i posle odluke njenog upravnog odbora.

Grupa od 248 administrativnih radnika radi ili je radila u organizacionom delu, koji je imao smanjen obim posla. Međutim, u NIS-u su u februaru ukazali na mogućnosti preraspodele viška zaposlenih na druge poslove, odnosno u druge organizacione delove kompanije, značajno umanjene s obzirom na aktuelnu krizu u naftnoj industriji.

"Zbog pada profita i krize u naftnoj industriji, neophodno je sprovođenje programa tehnološkog viška i sve je urađeno u skladu sa zakonom o radu i kolektivnim ugovorom", rekli su u ovoj kompaniji.

Sa druge strane, Savomir Nišavić, jedan od organizatora protesta i otpušteni radnik NIS-a za 021 kaže kako je upravo po kolektivnom ugovoru koji su Srbija i Rusija potpisale, radnicima bila zagarantovana otpremimina od 825 evra, da bi nakon 2014. spala na 750 evra, a sada se sindikat jedva izborio za 400 evra po godini staža.

On objašnjava da otpušteni radnici NIS-a žele da ih vrate na posao ili da barem ispoštuju kolektivni ugovor. Kako tvrdi, otpušteni radnici imaju podršku JKP Informatike, JKP Stana kao i Udruženja književnika Vojvodine, ali nemaju podršku svojih kolega.

"Mi ćemo danas dostojanstveno protestvovati. Svaki treći dan ćemo protestvovati ispred zgrade NIS-a. Ali naše kolege neće smeti da izađu iz zgrade, čak ni zvanični sindikat neće smeti da nam se pridruži. Svi su preplašeni za svoja radna mesta, a nama su čak pretili da ukoliko previše talasamo da nećemo dobiti ni otpremninu. Mi nemamo šta da izgubimo i narod treba da zna kakva je zapravo NIS firma i da tu nema društveno odgovornog poslovanja", rekao je on za naš portal.

U zvaničnom sindikatu NIS-a rekli su da je sve u skladu sa novim zakonom o radu. Jedino što je sindikat mogao da uradi bilo je da u kolektivnom ugovoru obezbedi otpremninu od 400 evra po godini staža, "što je više nego u drugim firmama".

"Nema mogućnosti da se vrate na posao jer su već proglašeni tehnološkim viškom, a alternativa u smislu prebacivanja na upražnjena radna mesta ne postoji", navela je Ljiljana Tanasković iz jedinstvene sindikalne organizacije NIS-a.

Nastavak na Radio 021...






Povezane vesti

Protestovalo svega tridesetak otpuštenih radnika NIS-a

Izvor: Radio 021, 17.Apr.2015, 16:52

Ispred zgrade NIS-a danas je protestovao deo od 248 radnika Naftne industrije Srbije koji su  proglašeni tehnološkim viškom...Ono što tvrde bivši radnici NIS-a, najveći deo otpuštenih su invalidi od kojih mnogi nisu ni mogli da dođu na protest jer se teško kreću, a time što su ostali bez...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.