Dan: Matiji Bećkoviću i Čedomiru Antiću zabranjen ulazak u Crnu Goru

Izvor: Radio 021, 01.Nov.2018, 13:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dan: Matiji Bećkoviću i Čedomiru Antiću zabranjen ulazak u Crnu Goru

Uprava policije donela je rešenje kojim se srpskim intelektualcima, među kojima je i književnik Matija Bećković, zabranjuje ulazak u Crnu Goru.

"Prelazak državne granice, osim Bećkoviću, uskraćen je i istoričarima Čedomiru Antiću i Aleksandru Rakoviću, kao i srpskom političaru i pravniku Dejanu Miroviću", saopšteno je Danu iz Granične policije.

Policijskim starešinama na svim graničnim prelazima je dostavljen spisak osoba koje ni slučajno ne >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << smeju da uđu u zemlju, jer ugrožavaju nacionalnu sigurnost Crne Gore.

Srpski intelektualci, kojima je zabranjen ulazak, bili su najavljeni kao govornici na manifestaciji povodom proslave Podgoričke skupštine. Kao glavni razlog zabrane navode se njihove ranije izjave, koje su, prema proceni crnogorskih bezbednosnih službi, opasnost po sigurnost države.

Centralna proslava stogodišnjice Podgoričke skupštine i Dana ujedinjenja Crne Gore sa Srbijom i drugim južnoslovenskim narodima biće održana 1. decembra u Kripti Sabornog hrama Hristovog Vaskrsenja u Podgorici, a trebalo je da govori i Matija Bećković.

Bećković: Ne čudi me

Matija Bećković kaže da ne zna da li je tačno da mu je zabranjen ulazak u Crnu Goru, dodajući da se ne čudi za sebe, ali da se čudi za istoričare koji su na toj "listi".

"Ja prvo ne znam da li je to tačno i da li se odnosi na mene živog ili mene mrtvog, pošto sam planirao da budem u Crnoj Gori kad umrem. Čudim se za istoričare, a ne čudim se za mene", rekao je Bećković za N1.

Na pitanje novinara N1 zbog čega se ne čudi za sebe, Bećković je odgovorio: "To je sudbina pesnika."

Bećković, inače, vodi poreklo iz sela Velje Duboko kod Kolašina, u kom je pohađao osnovnu školu. Niže razrede gimnazije završio je u Kolašinu, dok je kasnije školovanje nastavio u Slavonskom Brodu, Valjevu i Beogradu, gde sada i živi.

Autor: Beta, N1

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.