Daljinsko grejanje - skuplje?

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 02.Nov.2010, 18:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Daljinsko grejanje - skuplje?

NOVI SAD -

Mada je iz Ministarstva rudarstva I energetike stigla najava da će Vlada Srbije učiniti sve da obezbedi potrebne količine energenata za daljinske sisteme grejanja, ostalo je neizvesno po kojoj ceni, jer je, primera radi, od danas daljinsko grejanja u Beogradu skuplje za 30%.

Kao osnovni razlog za povećanje cene svojih usluga Beogradske toplane navode drastično poskupljenje gasa u poslednjih godinu dana, a iako su I vojvođanski distributeri toplotne energije >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << suočeni sa istim problemom, novih poskupljenja za sada nema.

I dok nadležni iz Udruženja toplana Srbije smatraju da će poskupljenje daljinskog grejanja u Beogradu neminovno uticati I na ostale gradove u našoj zemlji, za sada, cena grejanja u njima ostaje ista, makar kada je Vojvodina u pitanju. Mada su Pančevci svesni da im je potrebno povećanje cene grejanja od 23% kako bi izmirili milionski dug "Srbijagas"-u, do takve korekcije još nije došlo, a o poskupljenju grejanja još ne razmišljaju ni u Vršcu, Subotici I Sremskoj Mitrovici.

U Sremskoj Mitrovici cene ostaju iste

"Poslednju korekciju cena radili smo u martu i do kraja godine neće biti menjanja cenovnika, bez obzira na najavljeno poskupljenje gasa i mazuta" rekao je Slavko Sladojević, direktor JKP "Toplifikacija"iz Sremske Mitrovice.

Sa cenom od oko 66 dinara po kvadratom metru stana, grejanje u Novom Sadu je među najjeftinijim u Vojvodini, ali je pitanje još koliko dugo, jer u Novosadskoj toplani kažu da će, ukoliko ne dodje do korekcije cene grejanja, ovu godinu završiti sa gubicima.

"Cena grejanja je neekonomska i Novosadska toplana je krajem juna uputila zahtev gradu za poskupljenje cene grejanja od 15%, iako bi realno poskupljenje trebalo da bude i 30%. Za sada od nadležnih u gradu još nismo dobili odgovor" istiće Jelena Vujin, portparol JKP "Novosadska toplana".

Iako je iz Vlade Srbije najavljeno da do kraja godine neće biti promena cene struje i gasa, čelnici "Srbijagasa"pak smatraju da zbog izmirivanja obaveza prema dobavljačima iz Rusije, grejanje mora da poskupi. Za koliko i kada ,pitanje je na koji se još uvek čeka odgovor, ali je činjenica da bi u tom slučaju, sem trenutno beogradskih, i ostale toplane u Srbiji morale korigovati svoje cenovnike, naravno naviše...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.