Izvor: Radio 021, 25.Avg.2019, 11:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Da li će biljni burgeri uskoro potpuno zameniti one od mesa?

Prosečan Amerikanac pojede 27 kg govedine godišnje, što je ekvivalentno količini od nekoliko stotina burgera. Da li se nazire kraj vladavini burgera od mesa?

Nova generacija burgera proizvedenih od "biljnog mesa" mogla bi u potpunosti promeniti mesnu industriju i naš današnji način ishrane, pri čemu se predviđa da će ljudi u ne tako dalekoj budućnosti većinu, ako ne i sve proteine, dobijati od biljaka, a ne životinja, analizira CNN.

"Naš zadatak je jednostavan >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << - u potpunosti zameniti životinje kao izvor industrijski dobijene hrane do 2035.", izjavio je dr Pat Braun, lekar i nekadašnji biohemičar koji je 2011. osnovao kompaniju "Impossible Foods".

"Impossible Foods" se uz kompaniju "Beyond Meat" smatra predvodnikom revolucije kada je u pitanju svakodnevna ishrana ljudi.

Glavni proizvodi ove dve kompanije prave se od soje i belančevina dobijenih iz graška, pri čemu se čak koriste sokom od cvekle i aditivima kako bi imitirali krv kao neizostavni deo mesne proizvodnje.

"Impossible Foods" tvrdi da se njegovi proizvodi mogu konzumirati na više od 10.000 lokacija, uključujući Burger King restorane u SAD-u i više lokacija u Aziji.

Dr Braun je u potpunosti posvećen svom cilju - eliminaciji životinjskog mesa iz ljudske ishrane, pri čemu se njegova vizija uopšte ne čini nerealnom. Nedavni izveštaj konsultantske firme "A.T. Kearney" predviđa da će do 2040. većina mesa dolaziti iz biljnih izvora ili pak biti proizvedena alternativnim putem u laboratorijima.

"Ljudi nisu fiksirani idejom da meso mora doći od životinja. Fiksirani su idejom da imaju meso", rekao je dr Braun.

Isti ukus

Drugu veliku prekretnicu označio je izlazak kompanije "Beyond Meat" na tržište u maju ove godine, s tim da se vrednost tržišne razmene njihovih proizvoda s početnih 25 dolara povećala na 160 dolara.

Kompanija je prethodno više od jedne decenije bila fokusirana na naučno istraživanje s ciljem dobijanja proizvoda biljnog porekla koji će imati proteine, hranjive sastojke i ukus mesa životinja.

"Kada kažem meso, mislim na aminokiseline, lipide, minerale u tragovima, određene vitamine i prvenstveno vodu. Sve navedeno može se dobiti bez životinja", rekao je izvršni direktor "Beyond Meat" Itan Braun. "Koristimo se termodinamikom i pritiskom kako bi proizveli hranu koja bi u ustima ljudi ostavila isti ukus kao i meso životinja. Tada se postavlja pitanje, mora li se meso dobiti od krave ili svinje umesto od biljaka", dodao je i istakao da veruje kako će ljudi vremenom prihvatiti da meso može biti i neživotinjskog porekla.

Problem s govedinom

Veliki problem u proizvodnji goveđeg mesa, naročito industrijskog tipa, predstavlja zagađenje životne sredine koje ono nosi sa sobom. Prema podacima UN-a, proizvodnja govedine sama je odgovorna za više od 41 odsto emisije štetnih gasova nastalih prilikom uzgoja životinja, koji pak čine 14,5 odsto svih emisija na planeti.

"Moramo rešiti ovaj problem s belančevinama ako želimo imati održivu planetu i zdravo stanovništvo", rekao je Braun.

Jan Dutkievic sa Džon Hopkins univerziteta, autor knjige "Kapitalističke svinje: stvaranje korporativne mesnate životinje" koja žestoko kritikuje američku mesnu industriju, veruje da je pojava mesa baziranog na biljkama došla u pravo vreme.

"U toku je velika promena javnog mišljenja koja uzima u obzir sve, od etičnosti mesne ishrane do štete za životnu sredinu i klimatskih promena", rekao je dodajući kako to što će veliki broj ljudi možda probati biljne burgere neće nužno od njih napraviti vegetarijance ili vegane.

Farmer Vil Heris, koji je na čelu organske farme s 3.000 goveda u Blaftonu u Džordžiji, ne smatra da je njegov posao ugrožen porastom popularnosti biljnog mesa. Takođe misli da nije reč o binarnom izboru i da će ljudi jesti meso dobijeno ili od biljaka ili od životinja, u zavisnosti od sopstvenih preferencija.

Herisova porodica bavi se uzgojem stoke već 150 godina, s tim da on ističe veliku razliku između načina na koji on vodi svoju farmu i industrijskog uzgoja životinja radi dobijanja mesa, a koji znatno šteti životnoj sredini.

"Nastojimo da oponašamo prirodu i zakoljemo 35 goveda svakog dana. Industrijska postrojenja zakolju ih 400 u jednom satu", izjavio je dodajući da smatra kako bi više pažnje trebalo posvetiti štetnosti za životnu sredinu i nehumanim uslovima u kojima se drže životinje, nego proizvodnji mesa od biljaka.  "I dalje smatram da je jedino pravo meso životinjskog porekla, ali s obzirom da je imitacija najiskreniji oblik laskanja, proizvođači biljnih burgera ih mogu nazivati mesom ako to žele", dodao je.

Itan Braun na to odgovara: "Još uvek ne proizvodimo savršeno biljno meso. Imamo još mnogo posla i dug je put pred nama, ali isto tako imamo mnogo odličnih naučnika predanih radu".

Autor: Index.hr

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.