Da Fruška gora postane dostupnija i vidljivija

Izvor: Radio 021, 13.Jun.2018, 22:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Da Fruška gora postane dostupnija i vidljivija

Povodom predstavljanja infrastrukturnih i projekata iz oblasti kulture koje Pokrajinska vlada i Fondacija "Novi Sad 2021 - Evropska prestonica kulture" realizuju na Fruškoj gori, u Sremskim Karlovcima je održana konferencija pod nazivom "Buđenje Fruške gore".

Istakavši da je Fruška gora za Vojvodinu mnogo više od geografskog toponima, predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović rekao je da je jedan od strateških ciljeva vlade ulaganje u obnovu i razvoj Fruške gore.

>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << />"Važna kulturna uporišta koja ovde traju vekovima, kao i svi oni koji su tu kulturu stvarali decenijama unazad, poput Branka Radičevića, Jovana Grčića Milenka i mnogih drugih, zaslužuju da našu zajedničku budućnost i budućnost Fruške gore temeljimo na vrednostima koje su nam ostavili. Značaj Fruške gore ogleda se i kroz postojanje srednjovekovnih manastira, ali i Sremskih Karlovaca i Iriga kao centara duhovnosti i kulture, te će u fokusu Pokrajinske vlade biti i očuvanje i oživljavanje tih večnih svedoka naše istorije. Sve ovo Frušku goru kao izuzetno atraktivnu turističku destinaciju čini i činiće dostupnijom i privlačnijom i domaćim i stranim turistima", rekao je Mirović.

Kako bi Fruška gora bila dostupnija, navedeno je da se radi na preko 20 projekata. Neki od najznačajnijih su izgradnja i rekonstrukcija puteva, dok će akcenat biti i na izgradnji železničke pruge Beograd - Kelebija, izgradnji sportsko-turističkog centra "Letenka", pešačko-biciklističke staze Beočin - Sremska Kamenica - Petrovaradin, kao i pristaništa u Banoštoru.

Fondacija "Novi Sad 2021 - Evropska prestonica kulture" će na Fruškoj gori realizovati više od 30 kulturnih projekata u koje će biti uključeno 11 institucija kulture, preko 300 kulturnih radnika i više od 40 nevladinih organizacija.

"Podsetiću, pored Novog Sada u projekat EPK su uključene još tri fruškogorske opštine - Sremski Karlovci, Irig i Beočin. To je prilika da približimo ove opštine Novom Sadu kao nosiocu titule i da prvi put, kroz slogan "Za nove mostove" snažno povežemo javni i privatni sektor, nevladine organizacije i verske zajednice, kako bi Fruška gora postala dostupnija, vidljivija i privlačnija", naveo je Nemanja Milenković, direktor Fondacije.

Na konferenciji je, između ostalih, učestvovala i književnica Vida Ognjenović, koja se svojim festivalom Novi tvrđava teatar već priključila buđenju Fruške gore. Ona je istakla da će predstojeći, peti po redu festival biti posvećen ideji buđenja Fruške gore, rekavši da se nada da će ova planina postati prestonica kulture na otvorenom.

Autor: 021.rs

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.