Novi Sad će pomoći kulturu Vojvodine

Izvor: RTS, 13.Jun.2018, 15:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novi Sad će pomoći kulturu Vojvodine

Konferencija “Buđenje Fruške gore”, povodom predstavljanja kapitalnih infrastrukturnih i projekata iz oblasti kulture na toj teritoriji, održana je u Sremskim Karlovcima.
Projekat se realizuje u saradnji Pokrajinske vlade i Fondacije "Novi Sad 2021 - Evropska prestonica kulture".

Premijer Pokrajinske vlade Igor Mirović rekao je da će Fondacija "Novi Sad 2021 - Evropska prestonica kulture" >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << pomoći Vladi Vojvodine da razvije i unapredi kulturne tačke na Fruškoj gori.
"Ima mnogo posla, a važna kulturna čvorišta i kulturna uporišta koja ovde traju vekovima i svi oni koji su obelezili našu kulturu toliko decenija i vekova unazad, a stvarali su na Fruškoj gori počevši od Branka Radičevića i mnogih drugih, zaslužuju da nasu zajedničku budućnost i budućnost Fruške gore temeljimo na onim vrednostima koje su nam ostavili", rekao je Mirović.
Zbog toga smo se, kazao je, pripremili i na tome moramo raditi zajedno i zbog toga smo vas pozvali jer nam za taj posao treba vaše angažovanje i vaša kritika.
"Zbog toga smo započeli čitav niz aktivnosti da bi Frušku goru približili svima nama, da bi joj vratili stari sjaj, da bismo jednog dana mogli da kažemo da smo za nju učinili makar deo onoga zbog čega smo se danas ovde i okupili. Pre svega, Fondacija 2021. će nam pomoći da razvijemo i unapredimo kulturne tačke na Fruškoj gori", ukazao je.
On je najavio da će vlada izdvojiti značajna sredstva za ovaj projekat.
"Izdvojićemo značajna sredstva za obnovu zavičajnog muzeja. Nastavićemo da pomažemo sjajne teatarske manifestacije. Sremski Karlovci će ubuduće sa novim pristaništem postati značajnije čvorište za razvoj turizma i povezanost sa tačkama o kojima govorim", rekao je Mirović.
Direktor Fondacije "Novi Sad 2021 - Evropska prestonica kulture" Nemanja Milenković naglasio je da je projekat za Evropsku prestonicu kulture idealna prilika za pokretanje društvenog potencijala i prilika da se približe i spoje javni i privatni sektor, nevladine organizacije i verske zajednice.
Cilj projekta "Buđenje Fruške gore" jeste da Fruška gora postane dostupnija, vidljivija i privlacnija, a projekat će se sprovoditi kroz kapitalne i kulturne infrastrukturne projekte koje realizuje AP Vojvodina i kroz kulturne projekte koje realizuje Fondacija "Novi Sad 2021 - Evropska prestonica kulture".

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.