Izvor: Luftika.rs, 28.Jan.2021, 01:14

Crnogorci se vakcinišu u Srbiji – po fiksnoj ceni

Crnogorski državljani koji nemaju srpski pasoš mogu se vakcinisati u Srbiji, ali će za svoje dve doze morati da plate.
Neki od njih već su to i učinili vakcinom kompanije „Sinofarm“, a cena prve od dve doze iznosi negde oko 70 evra. U ovoj susednoj zemlji još uvek nisu stigle prve doze vakcina.
U Srbiji je za to vreme već vakcinisano 300.000 stanovnika, a portal Nova.rs piše da se nekoliko političara i zdravstvenih radnika iz Crne Gore vakcinisalo u Srbiji i da su za to platili >> Pročitaj celu vest na sajtu Luftika.rs << utvrđenu cenu.
Prema objavljenim podacima Srbija gotovo da prednjači po broju vakcinisanih građana na milion stanovnika u Evropi. Ispred su samo Island, Malta i Velika Britanija.
Nedavno je srpski ministar zdravlja Zlatibor Lončar izjavio da je u planu da se u toku ove godine vakciniše 20 odsto stanovništva. Preko pola miliona građana već se prijavilo za neku od vakcina. U našoj zemlji dostupne su vakcine proizvođača „Fajzer/Biontek“, „Sputnik V“ i „Sinofarm“, a uskoro se očekuje dostavljanje imunizacije još dva proizvođača „Astra Zeneka“ i „Moderna“.
Prema planu vakcinacije u Srbiji, prva faza obuhvata tri odsto populacije, odnosno zaposlene u zdravstvenim ustanovama, domovima za stare, starije od 65 godina u domovima za stare, sve osobe starije od 75 godina i sva lica od 65 do 74 godine sa faktorima rizika.
U drugoj fazi su osobe od 65 do 74 godine koje nisu obuhvaćene prvom grupom, mlađi od 65 godina sa hroničnim oboljenjima, zaposleni u vitalnim službama, vaspitno-obrazovnim ustanovama, pravosuđu, vojsci, komunalnim preduzećima.
Vakcinacija u trećoj fazi trebalo bi da obuhvati od 21 do 50 odsto populacije, među kojima su ljudi ugroženog socijalnog statusa.
Vakcine će u Crnoj Gori prvo primiti 20 odsto stanovništva iz najugroženijih grupa, stariji i zaposleni u službama čiji je rad neophodan za nesmetan rad države, dok bi ostatak populacije mlađe životne dobi i bez hroničnih zdravstvenih problema mogao da se vakciniše i nakon 36 meseci.
Ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović kazala je juče da je Crna Gora potpisala ugovor sa kompanijom “Sinofarm” kojim je dogovorena isporuka 150.000 doza vakcine ove kompanije.
Ona je objasnila da je ugovor sa “Fajzerom” potpisan i da je u finalnoj fazi. Ministarka je ponovila da će vakcinacija u Crnoj Gori početi krajem januara i početkom februara.
Borovinić Bojović je kazala da je predugovor direktno potpisan sa farmaceutskom kampanijom „Sinofarm“, odnosno sa njihovom centralom u Pekingu.
U prvom kvartalu, kazala je ministarka, očekuje se i da bude isporučeno 50.000 doza ruske vakcine “Sputnjik V”.
Navela je da je donacija vlasnika “Adriatic propertisa” i Universal Capital Banke Petrosa Statisa odbijena, jer je dogovoreno da svaka nabavka vakcine ide direktim bilateralnim odnosima sa proizvođačima, odnosno sa zemljama iz koje dolaze vakcine.
„Svaki drugi vid nabavke vakcine ili donacije ili bilo koji drugi vid dolaska vakcine u Crnu Goru zahteva dodatno proveravanje, odnosno poseban oprez“, kazala je Borovinić Bojović prilikom jučerašnjeg potpisivanja u EU info centru u Podgorici, sporazuma o finansiranju podrške zdravstvenom sektoru Crne Gore vrednom 9,5 miliona evra.
Crna Gora, Balkan, avio-saobraćaj: Kako će izgledati balkansko nebo kad prođe korona

Nastavak na Luftika.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Luftika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Luftika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.