Čomski i Ljosa traže Nobelovu nagradu za Dobricu Ćosića

Izvor: Press, 15.Jan.2011, 01:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Čomski i Ljosa traže Nobelovu nagradu za Dobricu Ćosića

Profesor Svetislav Jarić iz Novog Sada, predsednik Akademije duhovnih posvećenika „F. M. Dostojevski", inicirao je nominaciju srpskog pisca Dobrice Ćosića za Nobelovu nagradu za književnost! Nominacija će biti upućena do 1. februara Švedskoj akademiji, a profesor Jarić kaže za Press da su ovu inicijativu podržale najumnije srpske glave, među kojima su i istoričar Milorad Ekmečić i rektor BU Branko Kovačević. - Kandidaturu su potpisima >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << podržali književnici Miro Vuksanović i Pero Zubac, Slavko Gordić, Vasilije Krestić, Savo Babić... Tu su i istoričar Milorad Ekmečić i rektor Beogradskog univerziteta Branko Kovačević. Pozivi su upućeni Gojku Đogu, Rajku Petrovu Nogu, Siniši Kovačević, Ljubomiru Tadiću i drugima. Bilo bi veliko iznenađenje da akciju ne podrži i Udruženje književnika Srbije - najavljuje Jarić, i govori da će se i ugledni svetski intelektualci odazvati akciji.- Od stranaca, mi očekujemo da će nominaciju podržati Noam Čomski, Edgar Moren, Peter Handke i drugi. Nabavio sam i elektronsku adresu dobitnika Nobelove nagrade za književnost Marija Vargasa Ljose i nadamo se da će i on učestvovati u ovom naporu - rekao je Jarić.
Jarić kaže za Press da je njegov motiv za kandidaturu Ćosića čisto književni.
- Aksiom je da je Dobrica Ćosić najbolji srpski pisac prethodnih nekoliko decenija, i to mi je jedini motiv za njegovo nominovanje za ovu nagradu. Ćosić jeste bio i političar, ali i Mario Vargas Ljosa se bavio politikom - rekao je Jarić.
Predlog mora biti upućen Švedskoj akademiji do 1. februara. Do 1. aprila Akademija sužava listu kandidata na oko dvadeset imena, a do leta se lista dodatno smanjuje na pet književnika. Konačno glasanje sledi u oktobru, a o pobedniku odlučuje prosta većina članova Švedske akademije. Prema podacima Švedske akademije, svake godine ovoj uglednoj instituciji biva upućeno oko 350 predloga za kandidaturu.

Nastavak na Press...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.