Četrnaestogodišnjak napravio najbolju peglanu kobasicu na sajmu u Pirotu

Izvor: Radio 021, 28.Jan.2017, 20:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Četrnaestogodišnjak napravio najbolju peglanu kobasicu na sajmu u Pirotu

Najbolju kobasicu na petom sajam pirotske peglane kobasice koji se danas i sutra održava u Pirotu napravio je najmlađi učesnik te gastro-turističke manifestacije, četrnaestogodišnji Žarko Petrović.

"Pomažem ocu, poznatom ugostitelju, to je sve zajednički rad. Otac mi je preneo ljubav prema pravljenju peglanih kobasica. Konkurencija je bila jaka. Srećan sam zbog nagrade. Tajna dobre peglane je u dobrom mesu i radu s puno ljubavi. Peglane pravim od sedme godina pomažući >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << ocu", rekao je Petrović iz pobedničke četvoročlane ekipe "Našti malijat".

Po oceni stručnog žirija drugo mesto pripalo je Milanu Tošiću iz ekipe "Oh, peglana", a treće Ninoslavu Stojadinoviću iz ekipe "Stojadinović".

Stalni promoter pirotske peglane TV voditelj Zoran Kesić kaže da treću godinu dolazi na Sajam.

"Ne znam da li je to zbog nekog magičnog svojstva kobasice, mada bi pre rekao da je to zbog prijateljstava koja sam ovde stekao", rekao je Kesić, ponovivši slogan "Peglaj Pirote, veseli se Srbijo".

Promoter Sajma je i Igor Blažević, poznatiji kao Prljavi inspektor Blaža, kome je Kesić predao "kalauz grada".

"Narednih godinu dana ja sam čuvar ovog ključa i poručujem Piroćancima da ih neću izneveriti. Kažu da je ona afrodizijak, probao sam i već je dala rezultate", rekao je u svom stilu Blaža.

Predsednik Udruženja proizvodjača pirotske peglane kobasice Marjan Savić kaže da je novina ovog Sajma što je svaki proizvod jasno obeležen markicom i QR kodom.

Peglana kobasica pravi se jedino u Pirotu i jedan je od brendova grada. Pravi se tokom zime i to od kozjeg, junećeg i ovčijeg mesa sa dosta belog luka i paprike, ali bez ikakvih aditiva, konzervansa i dodatnih masnoća. Suše se na promaji na tavanu i svaki dan peglaju flašom, zbog čega su i dobile naziv peglane kobasice.

Potkovice ovog specijaliteta peglaju se kako bi se isterao sav kiseonik i sprečilo kvarenje mesa. Mnogi ih smatraju afrodizijakom.

Autor: Beta/ foto: Beta

Nastavak na Radio 021...






Povezane vesti

Kesić i Blaža probali pirotsku vijagru

Izvor: juGmedia, 28.Jan.2017

Pirot je ovog vikenda u znaku peglane kobasice jer je u hali Kej organizovana dvodnevna gastro- turistička manifestacija koja je izazvala veliko interesovanje ne samo učesnika nego i posetilaca iz Srbije, Bugarske i Makedonije...Pored stalnog promotera voditelja Zorana Kesića ove godine je promoter...

Nastavak na juGmedia...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.