Izvor: Radio 021, 26.Mar.2020, 15:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Češka počela masovno testiranje na virus korona, za jedan dan otkrivena 291 zaražena osoba

Češka je počela masovno testiranje na prisustvo virusa korona i samo u poslednja 24 časa virus je otkriven kod 291 osobe, dok je ukupan broj zaraženih 1.775.

Šest osoba je preminulo i to mahom starijih sa više hroničnih teških oboljenja, a u bolnicama su 34 pacijenta sa teškim simptomima, saopštio je češki ministar zdravlja Adam Vojteh.

Od prva tri slučaja zaraze potvrđena 1. marta, u Češkoj >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << je testirano 26.698 ljudi, preminulo je šestoro, izlečilo se desetoro, a u samoizolaciji kod kuće je 21.900 ljudi, najviše u Pragu, prema najnovijim podacima Češke uprave socijalnog osiguranja.

Češka je uspela da od prošle sedmice ugovori velike komercijalne isporuke zaštitne opreme i brzih testova iz Kine, a i neki domaći proizvođači, kao Respilon, koje proizvodi maske i maske sa filterima od nanovlakana uspeli su da obnove proizvodnju u zemlji i novoj fabrici u Turskoj.

Sada je deo zaštitne opreme tom preduzeću vratila i Kina, koja je u jeku epidemije zaplenila sve zaštitne maske koje su bile namenjene češkom i drugim tržištima.

"Nismo više ni računali na maske iz te fabrike. To je dar sa neba na neki način, pa nastavljamo u tom duhu i nećemo ih prodavati, poklanjamo ih nevladinim organizacijama koje se brinu o teško obolelim pacijentima", kazala je izvršna direktorka Respilona Jana Zimova.

Pokloniće 20.000 zaštitnih maski sa filterom od nanovlakana koje zadržavaju 99,9 odsto svih virusa i bakterija.

Ministar zdravlja Adam Vojteh potpisao je u sredu sa Respilonom iz Brna ugovor o nedeljnoj isporuci 100.000 maski sa nanofilterima najviše kategorije koje zahvaljujući poboljšanoj tehnologiji, prema saopštenju Ministarstva, ne samo da zadržavaju, nego i likvidiraju virus.

Te maske i maske sa filterima namenjene su češkim bolnicama i lekarima na terenu, a isporuke su moguće zahvaljujući pogonu u Turskoj, pošto Respilon više ne zavisi isključivo od svoje proizvodnje u Kini i odluka tamošnjih vlasti.

Češka uspeva da pokriva svoje potrebe otkako je dogovorila dozvole da krene vazdušni most Kina - Češka u kome se prevozi kupljena zaštitna oprema, dok je zahvaljujući mehanizmu NATO, Ukrajina stavila na raspolaganje već za treći let veliki teretni avion AN-124 Ruslan. Italiji i Španiji je ponudila besplatnu pomoć, za početak po 10.000 zaštitnih odela za tamošnje lekare i bolničare.

Češka je početkom sedmice u Italiju poslala 110.000 zaštitnih maski uz izvinjenje što je prethodne sedmice otkrila u magacinu jednog preduzeća 680.000 maski i 28.000 maski sa filterima u industrijskoj zoni u mestu Lovosice u Centralnoj Češkoj i sve ih zaplenila ne znajući da je deo maski poklon Kine Italiji.

"To je bila operacija policije protiv špekulanata sa zaštitnom opremom. Trebalo je da budu isporučene radnicima u zdravstvu, ali u poslednjem trenutku je preduzeće nastojalo da nadzida cenu", objasnio je češki ministar unutrašnjih poslova Jan Hamaček koji se takođe izvinio zato što se u prvom trenutku nije znalo da deo opreme treba legalno da ide u Italiju.

Vesti italijanskih medija proteklog vikenda da su Češka i Poljska nesolidarne jer navodno zaplenjuju za sebe zaštitnu opremu za epidemijom teško pogođenu Italiju kategorično je demantovalo i poljsko Ministarstvo spoljnih poslova.

Autor: Beta

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.