Čak 18 dečijih igraonica radi na crno,  bez ijednog papira

Izvor: Radio 021, 28.Mar.2016, 23:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Čak 18 dečijih igraonica radi na crno, bez ijednog papira

Petina zaposlenih u igraonicama u Srbiji nije imala neophodne papire, utvrdili su inspektori rada, za njih 163 poslodavci nisu prijavili na obavezno socijalno i zdravstveno osiguranje.

Alarmantno je i da je čak 18 igraonica radilo bez ijednog papira, odnosno na crno.

Kako navodidirektor Inspektorata za rad Bojan Jocić inspekcijskim nadzorima obuhvaćeno je 349 poslodavaca. U neregistrovanim igraonicama zatečeno je šest osoba na radu bez prijave, dok >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << je u 12 objekata zatečen samo vlasnik igraonice.

- Inspektori rada su odmah doneli 18 rešenja, kojima su neregistrovanim naložili da bez odlaganja pokrenu propisani postupak za upis u odgovarajući registar i zabranili su im delatnost do ispunjenja za to propisanih uslova. Registrovalo se njih 13, dok je u dve igraonice, koje su prekinule rad, postupak u toku - kaže Jocić.

Kraljevo, Raška, Kragujevac, Pirot, Novi Pazar, Aleksandrovac, Prokuplje, Surdulica, Kuršumlija i Kosjerić gradovi su u kojima je tokom kontrole "uhvaćen" najveći broj nelegalnih.

Osim neprijavljivanja radnika, utvrđeni su i nedostaci u oblasti bezbednosti i zdravlja na radu koji su se uglavnom odnosili na ispitivanje električnih instalacija, osposobljavanje zaposlenih za bezbedan i zdrav rad, organizovanje poslova bezbednosti i zdravlja na radu, osposobljavanje odgovarajućeg broja zaposlenih za pružanje prve pomoći...

Inspektori rada su doneli i 54 rešenja kojima je, pored ostalog, naloženo poslodavcima da zasnuju radni odnos sa radno angažovanim osobama, da im utvrde odmor u toku rada i raspored rada u nedelji. - Tokom septembra 2015. godine Inspektorat za rad je kontrolisao privatne vrtiće. Tada nisu bile obuhvaćene dečje igraonice i rođendaonice, tako da je teško porediti stanje. Tada je u nadzorima u 121 vrtiću obuhvaćeno 2.377 radnika, od kojih je 40 radilo na crno. Drastični primeri rada bez papira u registrovanim vrtićima su utvrđeni u obdaništu u Šapcu, gde su zatečena četiri radnika, dok je u Čačku čak šest zaposlenih bez papira - kaže Jocić.

Tada su, kako naglašava Jocić, otkrivena i tri neregistrovana vrtića, pri čemu su u svakom bila po dva radnika na crno. Nelegalna obdaništa bila su u Beogradu, Raškom i Moravičkom okrugu. U njima je bilo upisano po 65 dečaka i devojčica.

Prema rečima predsednice Udruženja privatnih obdaništa Slavijane Filipović, inspekcije stalno kontroliše rad ovih ustanova. Do sada nije bilo većih nepravilnosti, a tamo gde su ustanovljene, dat je rok da se otklone. U ovom udruženju je 48 privatnih predškolskih ustanova.

Autor: Novosti

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.