Izvor: Radio 021, 17.Apr.2021, 19:50

Burno u regionu zbog "non pejpera": Predsednik Hrvatske kaže da je taj papir "big shit"

Dokument, koji je navodno potekao iz kabineta slovenačkog premijera Janeza Janše, pa otputovao u Brisel kod predsednika Evropskog saveta Šarla Mišela, danima je u fokusu javnosti.

Većina političara iz regiona "non pejper" o zemljama Zapadnog Balkana smatra opasnom idejom o prekrajanju granica, prenosi N1.

"Bilo kakvo miroljubivo razilaženje, Hrvatska do Drine, Beograd do Une, to ne dolazi u obzir i u tom smislu, dakle, taj papir je, big shit, ne Bosna, nego >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << taj papir, ko god da ga je pisao, to ne valja", poručio je predsednik Hrvatske Zoran Milanović.

Čude se, ali uzdržavaju, predsednik Srbije Aleksandar Vučić i srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik.

"Ja nisam video te mape. Razočaran sam potpunom intelektualnom demobilisanošću naše intelektualne javnosti i elite i pseudoelite i ofrlje ocenama nečega što niko nije ni video, niti se udubio na bilo koji način, već a priori si za ili protiv nečega", rekao je Vučić.

"Kao da je neko objavio rat u Bosni i Hercegovini, takva se polemika vodi. Granica između Republike Srpske i drugog entiteta je uspostavljena međunarodnim sporazumom i ona je definitivna i neće se menjati", smatra Dodik.

Međutim, upravo na Milorada Dodika i lidera HDZ-a u Bosni i Hercegovini Dragana Čovića upiru prstom pojedini levo orijentisani bosansko-hercegovački političari, uz upozorenje da su ideje u "non pejperu za Zapadni Balkan" nalik dogovoru Tuđmana i Miloševića iz Karađorđeva o podeli BiH.

"Šokiran sam da nešto takvo postoji, da putuje diplomatskim kanalima i da ga ozbiljni ljudi čitaju. Građani Bosne i Hercegovine su veoma uznemireni. Spremni su da ponovo brane ovu zemlju. Nemojte se zavaravati, ovaj non pejper je odraz razmišljanja Dodika i Čovića, što sugeriše da čak i ako sami nisu autori, oni su u njemu politički učestvovali", kaže za N1 predsednik Naše stranke u BiH Predrag Kojović.

I novinar Milenko Vasović smatra da predlog o prekrajanju granica savršeno odgovara vlastima u Beogradu, Zagrebu i pojedinima u BiH, a na štetu građana. Dodaje da dokument nije izašao iz Slovenije bez miga sa strane, a da bi "namigušu" trebalo tražiti među onima kojima bi to išlo na ruku.

"Velike sile često prave zamešateljstvo okolo da bi se prikrila situacija u njihovom dvorištu. Ne bi me iznenadilo da je ovo inicirano od strane Moskve, kao što me ne bi iznenadilo ni da druga velika sila nije namignula, jer i to njima negde odgovara, da se možda nešto prekroji. Mislim na Sjedinjene Američke Države", rekao je Vasović.

Ko god da je namignuo, važno je da evropski ministri spoljnih poslova potvrde budućnost svih država Zapadnog Balkana u EU u postojećim granicama, poručuje bivša hrvatska šefica diplomatije Vesna Pusić. Ona ne sumnja u postojanje non pejpera, u kojoj god da je "kuhinji" skuvan.

"Mi ne znamo ko ga je napisao, mi ne znamo ko ga je 'lansirao', ali non pejper postoji i veoma je opasan. Svi negiraju njegovo postojanje sada ili bar za sada, ali ko god da ga je napisao, već je posejao smrtonosno seme. I to tako što je otkrio sliku prekrojenih granca, rasparčane Bosne i Hercegovine, amputirane Makedonije i Kosova kao albanskog ćorskokaka. On što je bilo nezamislivo prošle nedelje, danas je u glavama svih nas. I to je svrha, a u pitanju je opasna igra", smatra Vesna Pusić.

Autor: N1

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.