Izvor: Radio 021, 29.Nov.2020, 20:04

Brnabić: Srbija povlači odluku o proterivanju ambasadora Crne Gore

Srbija će jednostrano još večeras povući odluku o proterivanju ambasadora Crne Gore Tarzana Miloševića iz Srbije, najavila je predsednica Vlade Ana Brnabić.

Ona je ovo izjavila nakon sastanka sa predsednikom Aleksandrom Vučićem i ministrom spoljnjih poslova Nikolom Selakovićem.

Brnabić je rekla da je Vučić zamolio Vladu da razmotri odluku od subote, koja je doneta nakon što je Crna Gora proglasila ambasadora Srbije Vladimira Božovića nepoželjnom osobom, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << i da su ga ona i Selaković poslušali, povlačeći odluku "kao akt dobre volje".

"To šaljemo kao akt dobre volje, prijateljstva i dobre buduće saradnje", rekla je Brnabić.

Brnabić je istakla da je takva odluka doneta na inicijativu Vučića, a posle konsultacija sa Srbima iz Crne Gore.

Kako je objasnila, Vučić ih je pozvao da se konsultuju oko odluke da Milošević u roku od 72 sata mora da napusti Srbiju, koja je doneta kao recipročna mera, u skladu sa svim diplomatskim protokolima i Bečkom konvencijom.

Vučić im je, prenela je Brnabić, rekao da podržava tu odluku i da su konvencije važne, ali da su život, prijateljstvo i saradnja Srbije sa Crnom Gorom važniji i da  treba "pružiti još jednu ruku saradnje i prijateljstva".

Prema njenoj oceni, izjava Božovića zbog koje je proglašen "personom non grata" i "u kojoj nekoliko puta poziva na jedinstvo i slogu" ni na koji način nije mogla da bude razlog da se ambasador Srbije izbaci iz jedne zemlje.

Ambasador Srbije u Crnoj Gori Vladimir Božović juče je proglašen za personu non grata i od njega je zatraženo da napusti Crnu Goru. Nekoliko sati kasnije, stigla je i prva reakcija iz Srbije, pa je naša zemlja uvela recipročne mere i proterala ambasadora Crne Gore Tarzana Miloševića.

Mandatar za sastav nove crnogorske vlade Zdravko Krivokapić izjavio je da žali zbog proterivanja dvojice ambasadora i dodao da će nova vlada raditi na "ozdravljenju odnosa" sa Srbijom i promociji dobrosusedske politike s Beogradom.

Autor: 021

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Povezane vesti

Brnabić: Srbija povlači odluku o proterivanju ambasadora Crne Gore

Izvor: RTS, 29.Nov.2020

Predsednica Vlade Ana Brnabić saopštila je da će Srbija večeras povući odluku o proterivanju ambasadora Crne Gore. Predsednik Aleksandar Vučić je rekao da su konvencije važne, ali da su život i prijateljstvo sa Crnom Gorom važniji, prenela je Brnabićeva. . Ana...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.