Izvor: Radio 021, 02.Avg.2020, 14:25

Brnabić: Privrednici ne očekuju otpuštanja; Atanacković: Država se ponaša kao pijani milioner

Srbija je u junu zabeležila blagi rast BDP-a od 0,1 odsto i time smo prema fleš proceni Ministarstva finansija završili drugi kvartal sa padom od 6,5 BDP-a, izjavila je predsednica Vlade Ana Brnabić.

"Rezultati su dobri, mnogo bolji nego što smo očekivali. To je velika stvar za privredu i građane", rekla je Brnabić i navela da je u drugom kvartalu 2020. godine 72 odsto anketiranih firmi ostvarilo povećan ili isti obim investicija.

Kako je rekla, raduje >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << što je anketa koju je sprovela PKS pokazala i da "čak 94 odsto anketiranih kompanija ne očekuje smanjenje broja zaposlenih ni u trećem kvartalu".

Dodala je da je država predvidela posebne mere za podršku turizmu i sagledava koje mere je dodatno potrebno preduzeti, s obzirom da će turizam i ugostiteljstvo nastaviti da trpe velike gubitke zbog epidemije.

"Poslodavci kreditiraju državu, a ona kupuje džipove od 33.000 evra"

Vlada Srbije nije odgovorila na zahteve Unije poslodavaca za ublažavanje posledica pandemije među kojima je i zahtev da se porez na dodatu vrednost (PDV) plaća posle naplate i ne kreditira država koja ima para da kupuje luksuzne džipove od 33.000 evra, rekao je počasni predsednik tog udruženja Nebojša Atanacković.

On je rekao da se "država ne sme ponašati kao pijani milioner i usred pandemije kupovati lend rovere za kontrolu nepropisnog parkiranja u Beogradu jer je značajna i mala štednja u situaciji kada privreda ima minimalne prihode".

Unija poslodavaca je prošle nedelje zatražila još i da se smanje PDV u sektoru turizma i lokalne takse, ukine dokumentovanje neoporezivih troškova za prevoz radnika, kao i da troškove bolovanja do 30 dana snosi Republički fond za zdravstveno osiguranje i da se pojednostavi procedura za saglasnost za slanje radnika na plaćeno odsustvo više od 45 dana.

"Pomoć iz drugog paketa je trebalo ponuditi samo najugroženijima, a to se vidi po prihodima i njima je trebalo dati veću pomoć koja će duže trajati umesto što je opet svim firmama dato 60 odsto minimalne zarade za dva meseca", rekao je Atanacković i istakao da mnogi u javnom sektoru, a pri tome ne misli na zdravstvo i prosvetu, "normalno žive dok drugi jako štede".

"Neselektivan pristup od početka"

Činjenica je da je situacija izuzetno teška, postaće na jesen još teža, pa nam je zbog toga potreban tim stručnjaka koji bi razmotrio potrebe privrede i mogućnosti države i doneo odluku šta i kada može da se uradi da se pomogne privredi, izjavila je glavna urednica Nove ekonomije Biljana Stepanović. Ona ističe da je, umesto toga, Aleksandar Vučić, uprkos upozorenjima sa svih strana, potrošio više od 600 miliona evra, koje je prethodno uzeo na kredit sa vrlo visokom kamatom i podelio po 100 evra svima da bi dobio izbore.

"Taj novac mogao se mnogo pametnije i racionalnije uložiti tamo gde je potrebno, da se mislilo na dobrobit države, a ne na svoj opstanak na vlasti", ocenila je Stepanović, navodeći da je sada budžet u minusu, rate ranije uzetih kredita dospevaju na naplatu, privreda pada, stranih investicija neće biti, dok domaćih zbog nedostatka pravne sigurnosti još od ranije nema.

"A mi povrh svega nemamo stručne, trezvene i profesionalne ljude na čelu države koji bi videli šta nam je činiti, doneli ozbiljne mere i na vreme ih sproveli. Umesto toga imamo samo izjave, danas jedno sutra drugo, što privredi šalje signal – snalazite se kako ko zna", ističe Stepanović.

"Najlakše je razdeliti opet svima, samo sad manje jer nema para i u svrhu propagande, što jedino zanima i čime se vlast jedino ozbiljno bavi i govoriti kako vi i dalje pomažete privredi", navodi Biljana Stepanović i dodaje kako se, zapravo, "rasipa novac građana i to iz kredita koje ćemo svi mi vraćati".

Da je ključ u selektivnosti smatra i konsultant za strana ulaganja Milan Kovačević: "Sreća pa ne dajemo više onih 100 evra svakom glasaču, ali i dalje nema nikakve selektivnosti. I ko zna koliko ćemo puta morati ove mere da ponavljamo i da dajemo i tako možemo doći u situaciju iz 2012. godine da imamo preveliku zaduženost javnog sektora i deficit".

Autor: Tanjug, FoNet, N1, Beta

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.