Izvor: Radio 021, 25.Maj.2020, 22:19

Brnabić: Nećemo uvoditi recipročne mere Crnoj Gori, naši građani da ne idu tamo gde su nepoželjni

Srbija neće zatvarati granice za crnogorske građane, kao što je to uradila Podgorica za građane Srbije, ali će biti zatvorena za crnogorske mafijaše i kriminalne klanove, izjavila je premijerka Ana Brnabić.

Srbija, kaže premijerka, neće uvoditi recipročne mere, ali navodi da "naši građani ne bi trebalo da idu tamo gde su nepoželjni". Ona je za TV Pink rekla da "mi nismo lagali da ljudi umiru od gripa, a ne od korona virusa".

"Nastavićemo i dalje da se >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << ponašamo odgovorno i da govorimo istinu", rekla je premijerka, iako, kako je dodala, razlog za odluku Crne Gore da otvori granice za niz zemalja, ali ne i za Srbiju nije u epidemiji i broju zaraženih.

"Ovakav odnos crnogorskog premijera poslao je jasnu poruku građanima. Zamolila bih da građani ostanu u Srbiji i da ne idu tamo gde su Srbi nepoželjni", poručila je premijerka.

Dačić: Potez Crne Gore besmislen

Odluka vlasti u Podgorici da zatvore granicu za državljane Srbije je smešan i besmislen čin, a imaće i direktne štetne posledice isključivo za građane Crno Gore, izjavio je šef srpske diplomatije Ivica Dačić. On je za "Blic" rekao da vlada Mila Đukanovića "namerno nije stavila Srbiju na listu država čiji građani mogu slobodno da uđu na prostor Crne Gore".

"To pokazuje njihov odnos prema Srbiji. Ako građani Srbije mogu slobodno u Mađarsku, Grčku, Bugarsku, zašto ne bi mogli i u Crnu Goru? Zaista smešno i pokazuje do kog je nivoa došla državna politika Crne Gore. Oni povlače poteze koji su na sopstvenu štetu i koji su porazni za njihove građane. Koje će onda turiste imati? Crnogorska vlast je time poslala i poruku gde treba da idu naši građani kao turisti i gde da ostave svoje pare", ističe Dačić.

Na pitanje koje on razloge vidi kao presudne za ovakvu odluku Podgorice, Dačić kaže da su to svakako politički razlozi.

"Kada je o nama reč, mi smo doneli odluku o otvaranju granica i građani Crne Gore mogu nesmetano da uđu u Srbiju bez problema i ograničenja. To je odnos Srbije, a eto kakav je odnos Crne Gore. Oni sve gledaju kroz problem koji imaju sa Srpskom crkvom, odnosno Mitropolijom i što se toliko naroda deklariše kao Srbi ili vernici SPC. Jednostavno, očito imaju problem sa srpskim narodom", navodi Dačić.

Prema njegovim rečima, Srbija za sada neće upućivati protestnu notu Crnoj Gori.

Crnogorski premijer Duško Marković saopštio je ranije danas da će Crna Gora u prvim danima juna otvoriti granice sa zemljama koje ispunjavaju kriterijume Instituta za javno zdravlje.

On je najavio da će Crna Gora 1. juna otvoriti granice sa Hrvatskom, Slovenijom, Austrijom, Nemačkom, Poljskom, Češkom, Mađarskom, Albanijom i Grčkom.

Za Beograd otputovalo 116 studenata iz Crne Gore

Besplatnim letom crnogorske nacionalne aviokompanije "Montenegro Airlines", danas je 116 studenata iz Crne Gore otputovalo za Beograd.

Državni sekretar Ministarstva unutrašnjih poslova, Dragan Pejanović, naveo je da je za odlazak u Srbiju prijavljeno oko 300 studenata i za sutra najavio još jedan let kojim će otputovati još 116 studenata. On je saopštio da je Operativni štab u saradnji sa Ministarstvom prosvete organizovao besplatan prevoz studenata iz Crne Gore do Beograda, u skladu sa njihovim obavezama na fakultetima u Srbiji.

Autor: Tanjug

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.