Izvor: Radio 021, 20.Jun.2020, 11:37

Bob Dilan objavio album posle osam godina

Legendarni američki muzičar Bob Dilan objavio je svoj prvi album u poslednjih osam godina sa originalnim pesmama, nazvan "Rough and Rowdy Ways".

Na Dilanovom 39. studijskom albumu, koji je izašao 58 godina posle njegovog prvog albuma, nalazi se i 17-ominutna balada o smrti Džona Kenedija i omaž američkom bluz pevaču Džimiju Ridu.

Dilan (78) je poslednji album "Tempest" izdao 2012. godine. U novom delu se mešaju zvuci bluza, roka i folka sa rečima koje osciliraju >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << između crnog humora i nostalgičnih sećanja na fantome prošlosti.

Pesma "Murder Most Foul" o ubistvu Džona Kenedija više liči na poemu koju Dilan polako izgovara u pratnji klavira, udaraljki i violončela, nego na klasičnu pesmu sa stihovima i refrenom. Dilan nakon poeme i dalje uz muzičku pratnju govori o 22. novembru 1963. godine, danu kada je ubijen Kenedi. Od kako je objavljena u martu ove godine, ta numera se popela na vrh Bilbordove top liste.

U poemi od 17 minuta Dilan govori i o razvoju američke kontrakulture 1960-ih i podseća na brojne umetnike iz tog vremena, na Iglse, Čarlija Parkera, Stivi Niks, Vudstok i Bitlse. On takođe govori o rasnom masakru 1921. u Tulsi u Oklahomi kada je ubijeno oko 300 Afroamerikanaca.

U šestominutnoj numeri "False Prophet", u drugom delu albuma, muzičar koji je 2016. godine dobio Nobelovu nagradu za književnost, ismejava svoju sopstvenu legendarnost.

Časopis Roling Stoun opisao je novi album kao "apsolutnu klasiku".

Uprkos svojim godinama, Bob Dilan je poslednje tri decenije života bio skoro stalno na turneji. Zbog pandemije bio je primoran da otkaže koncerte u Japanu i Severnoj Americi ovog proleća i leta, ali je obećao da će se vratiti na scenu čim bude moguće da se to bezbedno uradi.



Autor: Beta

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.