Bob Dilan objavio album posle osam godina

Legendarni američki muzičar Bob Dilan objavio je svoj prvi album u poslednjih osam godina sa originalnim pesmama, nazvan "Rough and Rowdy Ways".
Na Dilanovom 39. studijskom albumu, koji je izašao 58 godina posle njegovog prvog albuma, nalazi se i 17-ominutna balada o smrti Džona Kenedija i omaž američkom bluz pevaču Džimiju Ridu.
 
Dilan (78) je poslednji album "Tempest" izdao 2012. godine. U novom delu se mešaju zvuci bluza, roka i folka sa rečima koje osciliraju između crnog humora i nostalgičnih sećanja na fantome prošlosti.
 
Pesma "Murder Most Foul" o ubistvu Džona Kenedija više liči na poemu koju Dilan polako izgovara u pratnji klavira, udaraljki i violončela, nego na klasičnu pesmu sa stihovima i refrenom. Dilan nakon poeme i dalje uz muzičku pratnju govori o 22. novembru 1963. godine, danu kada je ubijen Kenedi. Od kako je objavljena u martu ove godine, ta numera se popela na vrh Bilbordove top liste.
 
U poemi od 17 minuta Dilan govori i o razvoju američke kontrakulture 1960-ih i podseća na brojne umetnike iz tog vremena, na Iglse, Čarlija Parkera, Stivi Niks, Vudstok i Bitlse. On takođe govori o rasnom masakru 1921. u Tulsi u Oklahomi kada je ubijeno oko 300 Afroamerikanaca.
 
U šestominutnoj numeri "False Prophet", u drugom delu albuma, muzičar koji je 2016. godine dobio Nobelovu nagradu za književnost, ismejava svoju sopstvenu legendarnost.
 
Časopis Roling Stoun opisao je novi album kao "apsolutnu klasiku".
 
Uprkos svojim godinama, Bob Dilan je poslednje tri decenije života bio skoro stalno na turneji. Zbog pandemije bio je primoran da otkaže koncerte u Japanu i Severnoj Americi ovog proleća i leta, ali je obećao da će se vratiti na scenu čim bude moguće da se to bezbedno uradi.
 
  • Srecko

    21.06.2020 23:46
    ???
    Cudno ! Kao da slusam Leonard Cohen-a, "A Thousand Kisses Deep".
    Samo mnogo blaze.
    Dobar je ovaj Bob.
  • Bela

    21.06.2020 15:47
    Jimmy Reed
    Odlican album.Svaka cast Bob.
    Svojevrsna Poema. Za ovaj album je trebao dobiti Nobela a ne za poeziju 2016.
    Jos jednom, svaka Cast.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Muzika