Bivši dvostruki špijun i njegova ćerka otrovani nervnim gasom

Izvor: Radio 021, 07.Mar.2018, 22:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bivši dvostruki špijun i njegova ćerka otrovani nervnim gasom

Britanska policija saopštila je da veruje da su bivši ruski špijun Sergej Skripalj i njegova ćerka Julija otrovani nervnim gasom.

Šef protivterorističkog odseka londonske policije Mark Ruli rekao je da se napad na Skripalja i njegovu ćerku tretira kao pokušaj ubistva. Oni se trenutno nalaze u bolnici, u kritičnom stanju.

Skripalj je bivši pukovnik ruske vojno-obaveštajne službe, penzionisan je 1999, a potom je radio u Ministarstvu spoljnih poslova do 2003, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << nakon čega se bavio biznisom.

Godine 2006, osuđen je u Rusiji po optužbama da se bavio špijunažom u korist britanske obaveštajne službe MI6. Tada je osuđen na 13 godina zatvora, ali je 2010. oslobođen u okviru razmene špijuna sa SAD, nakon čega se sklonio u Britaniju.

Posle hapšenja 2004. godine u Moskvi, Skripalj je priznao da ga je 1995. angažovala britanska obaveštajna služba i rekao je da je pružao toj službi informacije o ruskim obaveštajcima u Evropi, za šta je dobio više od 100.000 dolara. Ruska bezbednosna služba (FSB) tvrdila je da je on počeo da radi za britanske tajne službe dok je 1990-ih služio u vojsci i da im je prenosio informacije klasifikovane kao državne tajne.

Autor: Tanjug

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.