Avioni preusmeravani van Srbije zbog ljudske greške

Izvor: Radio 021, 29.Avg.2017, 08:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Avioni preusmeravani van Srbije zbog ljudske greške

Direktorat civilnog vazuhoplovstva Srbije utvrdio je da je uzrok za delimičan otkaz sistema za obradu i prikaz radarske slike 10. jula bila ljudska greška.

Direktorat je sproveo vanredni inspekcijski nadzor nad Kontrolom letenja SMATSA, zbog delimičnog otkaza sistema za obradu i prikaz radarske slike 10. jula. Do greške je došlo u toku testiranja novog sistema za obradu i prikaz radarske slike, naveo je Direktorat.

"Dana 10. jula u 20:18 sati došlo je do delimičnog >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << otkaza sistema za obradu i prikaz radarske slike u Centru kontrole letenja Beograd. U skladu sa utvrđenim procedurama i u koordinaciji sa Evrokontrolom, avioni više nisu usmeravani u vazdušni prostor Srbije, a avioni koji su se zatekli u tom prostoru bezbedno su sprovedeni iz vazdušnog prostora u nadležnosti SMATSA", navode iz Direktorata.

Takođe, "kvar je otklonjen nakon 40 minuta, a sistem je bio operativan nakon 60 minuta, nakon čega su avioni ponovo usmeravani kroz vazdušni prostor Srbije.

Inspektori Direktorata su u toku vanrednog inspekcijskog nadzora izrekli zabranu nastavka rada na testiranju novog sistema za obradu i prikaz radarske slike. Naloženo je da SMATSA predloži korektivne mere koje će umanjiti rizik od ponavljanja greške.

Inspektori Direktorata civilnog vazduhoplovstva su 7. avgusta izvršili dodatni inspekcijski nadzor radi verifikacije primenjenih korektivnih mera. Konstatovano je da su mere primenjene, te je prethodno izrečena zabrana ukinuta, a testiranje novog sistema za obradu i prikaz radarske slike nastavljeno.

Autor: Tanjug

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.