Izvor: Radio 021, 14.Feb.2020, 18:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Antarktik i globalno zagrevanje: Prolećnih 20 stepeni u svetu večnog leda

Reč je o najvećoj temperaturi od kako se na Antarktiku meri vreme, navode naučnici.

Getty ImagesRekordna temperatura zabeležena je na Simor ostrvu, nedaleko od Antarktika

Antarktik poslednjih dana obara temperaturne rekorde, a nedavno je prvi put u istoriji - od kada postoje podaci - zabeleženo više od 20 stepeni.

Temperatura od 20,75 stepeni zabeležena je 9. februara na ostrvu nedaleko od Antarktika.

Brazilski naučnik Karlos Šaefer izjavio >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << za AFP da „nikada nisu videli tako visoku temperaturu" tamo.

Šta su klimatske promene? Stvarno jednostavan vodič Sve o klimatskim promenama Sve je manje kraljevskih pingvina

Ipak, on ističe da je reč o podatku posle samo jednog merenja, a ne iz dugotrajnog istraživanja na osnovu kojeg može da se utvrdi neki trend.

„Ne možemo ovo koristiti da predvidimo kakve će klimatske promene biti u budućnosti. Reč je o jednom podatku", ističe on.

Getty ImagesSve je manje i pingvina na Antarktiku

„Verovatno je to signal da se nešto drugačije dešava u toj oblasti", dodaje.

Na Antarktiku je i prošle nedelje oboren rekord, kada je zabeleženo 18,3 stepena.

Ta brojka je sada prešla 20 stepeni, a novi rekord zabeležen je na Simor ostrvu, koje je deo niza ostrva na severu Antarktika.

Pravougaoni ledeni breg sa Antarktika Pingvini i glečeri: Lepota Antarktika On je prvi prešao Antarktik bez ičije pomoći Koliko brzo se Antarktik zagreva?

Temperatura na Antarktiku je u poslednjih 50 godina porasla za gotovo tri stepena, podaci su Svetske meteorološke organizacije (VMO) Ujedinjenih nacija.

Kako navode, za to vreme se „povuklo" 87 odsto glečera na zapadnoj obali, a što je znatno ubrzano u poslednjih 12 godina.

Getty ImagesTemperatura na Antarktiku je u poslednjih 50 godina porasla za gotovo tri stepena

Tako je januar ove godine bio najtopliji u istoriji od kako se na Antarktiku meri temperatura.

Prethodni rekord za čitav region Antarktika - koji uključuje kontinent, ostrva i deo okeana koji je u njegovoj klimatskoj zoni - zabeležen je u januaru 1982. godine.

Tada je bilo 19,8 stepeni.

Inače, situacija je slična i na drugom kraju planete - Arktik je temperaturni rekord oborio prošlog jula, kada je tamo zabeležen 21 stepen.

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk.

Autor: BBC News na srpskom

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.