Izvor: Radio 021, 09.Feb.2019, 15:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Anasonović: Sa ljudima iz ambasade SAD pričali smo o protestima kao i sa mnogim drugim

Jelena Anasonović, organizatorka protesta "Jedan od pet miliona" kaže da se sastala sa Katarinom Virdžinijom Volček, trećim sekretarom američke ambasade, kao što se sastaje i sa mnogo drugih ljudi.

"Kao što se sastajemo sa studentima skoro svih fakulteta u Beogradu i šire, kao što se sastajemo sa ljudima iz mnogih gradova, naročito mladima, kao što se sastajemo sa profesorima, sindikatima i svima koji žele da čuju zašto mi protestujemo, jer to ne mogu da čuju >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << na medijskom javnom servisu koji plaćaju svi građani i na drugim medijima sa nacionalnom frekvencijom", navodi Jelena Anasonović za "Danas".

Fotografije nje i lidera Pokreta slobodnih građana Sergeja Trifunović sa predstavnicima američke ambasade objavili su portali i tabloidi bliski režimu, kao "neoboriv dokaz da Amerika stoji iza protesta u Beogradu". Međutim, "Novosti" danas donose novu verziju, po kojoj su fotografije delo obaveštajnih struktura SAD, a da je "cilj operacije bio da se u javnosti stekne utisak kako srpske službe uhode opozicione prvake, da bi se naknadnom 'obradom' događaja kroz društvene mreže sve ironično interpretiralo kao sindrom balkanskog špijuna".

Upitana na čiju inicijativu je došlo do sastanka, Anasonović kaže da je do kontakta sa ljudima iz američke ambasade došlo preko posrednika, da su se najpre čuli i da su oni izrazili želju da saznaju nešto više o razlozima protesta. Potom je došlo i do susreta na javnom mestu, u hotelu "Hilton".

Prema navodima tabloida, Sergej Trifunović se u restoranu tog hotela sastao sa Davidom Lingren Gehrenbekom, savetnikom u američkoj ambasadi i Natanom Albaharijem, pripadnikom ISAC fondacije koja u Srbiji zastupa interese evroatlantskih centara. Lider PSG je za "Danas" rekao da "nema vremena da komentariše terenske aktivnosti službe koja očigledno sjajno radi svoj posao uhođenja svojih građana koji se bore protiv bezakonja i diktature". 

Ambasada SAD: Naš posao je da razgovaramo sa svima

U Ambasadi SAD kažu za ovaj list da je posao diplomata da razumeju ovu zemlju.

"Da bismo to postigli, redovno se srećemo i slušamo razne predstavnike ove kompleksne i fascinantne zemlje. Ti susreti uključuju ne samo zvaničnike vladajuće koalicije i opozicije, već i novinare i poljoprivredne proizvođače, studente i nastavnike, direktore velikih korporacija ali i vlasnike malih preduzeća, predstavnike religijskih zajednica, sindikata i svih ostalih, širom Srbije. Da bismo dobili što bolju sliku o tome šta se dešava u ovoj zemlji, razgovaramo, slušamo i postavljamo pitanja. Ovo ne znači mešanje, već način da saznamo i razumemo", navode u Ambasadi.

Prethodno su na pisanja tabloida reagovali na šaljiv način, objavivši na zvaničnom Tviter nalogu "tajni dokument".

U tvitu je ćirilicom velikim slovima napisano "ŠOKING!", a zatim i "Procureo tajni dokument iz američke ambasade! Srećan početak vikenda!".

"Tajni dokument" je navodna "to do" lista za diplomate za tekuću nedelju gde, između ostalog, piše da je potrebno da se sastanu sa liderima opozicije, glumcima i ljudima iz civilnog sektora na kafi na javnom mestu, da klimaju glavom u neverici na laži tabloida, da nastave sa naporima da pronađu najbolju pljeskavicu u Beogradu...

ШОКИНГ! Procureo tajni dokument iz američke ambasade! Srećan početak vikenda! :) pic.twitter.com/si2ErqXJqn

— Američka ambasada (@USEmbassySerbia) February 8, 2019

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.