Izvor: Radio 021, 13.Feb.2021, 09:30

Analitičari: Obavezni vojni rok ne bi dao rezultate, odbrana kao predmet u školi reklama

Nije loše informisati mlade o tome kako funkcioniše sistem odbrane, ali važnije bi bilo staviti akcenat na sistem zaštite u vanrednim situacijama, rekla je Marija Ignjatijević iz Beogradskog centra za bezbednosnu politiku, govoreći o predmetu Osnove sistema odbrane za učenike srednjih škola.

General-potpukovnik VS u penziji i potpredsednik Narodne stranke Zdravko Ponoš ocenio je da brzo vraćanje obaveznog vojnog roka ne bi dalo razultat i da je cilj da se tom temom skrene >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << pažnja.

Predmet Osnove sistema odbrane za učenike trećih i četvrtih razreda srednjih škola teorijski obrađuje sistem odbrane, ali je više usmeren na reklamu vojnog poziva, jer su lekcije koje obrađuje – kako postati vojnik, kako služiti doborovoljno vojni rok, pa predmet predstavlja odgovor na problem sa kojim se vojska suočava, a to je - odliv vojnog kadra, rekla je Ignjatijević za N1.

"Važnije bi bilo staviti acenat na sistem zaštite u vanrednim situacijama, jer je ta vrsta bezbednosnog izazova poslednjih godina poslala najrealnija, i država bi trebalo da pripremi mlade na to", dodaje ona.

Kako je rekla, mladi nisu obrazovani o sistemu civilne zaštite, niti obučeni da reaguju u vanrednim situacijama, a bilo bi potrebno i fukusirati se u toj oblasti na saradnji sa susedima jer su to izazovi koji ne poznaju granice.

Ponoš je ocenio da uvođenje ovog predmeta nije najbolji način za popularizaciju vojske među decom.

"Jedna stvar je da se uči, a druga da se informiše. Nije loše da se informiše u srednjoj školi, ali nastavu o tome svakako ne mogu da drže razredne starešine. Može biti informisanja, to može nekoga motivisati, ali ne treba trošiti previše školskog vremena na to kod onih koje to ne zanima", naveo je on.

Kako je dodao, itekako postoji potreba za obučavanjem o civilnoj zaštiti i reagovanje u vanrednim situacijama.

"Nerazumno je za tu misiju angažovati vojnike koji su prošli skupu obuku da bi nosili džakove, nije realno ako taj zadatak mogu da obave i ostali članovi društva. Kao što nije bilo razumno na početku epidemije da gledamo vojnike specijalnih bataljona kako šetaju centrom grada s dugim cevima, uniformisana vojska je mogla da radi nešto smislenije, korisnije, vojska je korišćena tada kao sredstvo reklamiranja odlučnosti i moći vrhovnog komandanta", zaključio je on.

Uvođenje obaveznog služenja vojnog roka nije nam potrebno, ocenjuje Ignjatijević.

"Ne suočavamo se sa bezbednosnim izazovima koji bi zahtevali da se na njih odgovori vojskom, a drugo je problem odliva stručnih kadrova iz vojske i regruti to ne bi nadoknadili", dodaje ona.

Ponoš kaže da se ima utisak da tom temom hoće da se skloni neki drugi problem.

"Obražloženje je problematično, vojska se menja kad se desi neka bitna tehnološka promena, drugi razlog je bezbednosni ambijent, nije mi jasno šta se to promenilo. Bojim se da je promena bazirana na nečemu drugom, sistem se suočava sa problemom da se vojska topi, da ljudi nisu zaitenteresovani da dolaze tu", ističe on.

Obavezno služenje vojnog roka može biti brzo vraćeno, kaže Ponoš, ali tako kako je predstavljeno - to neće dati rezultat. Ignjatijević dodaje da bi vraćanje obaveznog vojnog roka bilo veoma skupo.

"Moguće je, ali bi isplativije bilo sredstva uložiti u nešto drugo, poboljšanje služenja vojnog roka, koji će privući mlade. Potrebno je popuniti rupe nedovršene profesionalizacije pre nego vratiti obavezni vojni rok, ili da zaživi koncept aktivne rezerve. Tehnologija je veoma uznapredovala, sve i da dođe do nekog sukoba, savremene bezbednosne pretnje su drugačijeg karaktera, trenutno je potpuno nekorisno pričati o vraćanju obaveznog vojnog roka“, dodala je ona.

Podsetimo, Ministarstvo odbrane i Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja pripremaju "Osnove sistema odbrane Republike Srbije" kao novi fakultativni predmet za učenike trećeg i četvrtog razreda srednjih škola, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Autor: N1, 021

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.