Izvor: Radio 021, 09.Jan.2020, 21:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Amerika i Iran: Zašto je zapaljena statua Donalda Trampa u Sloveniji

Statua američkog predsednika u Sloveniji poputno je uništena, što je autor statue Tomaš Šlegl nekako i očekivao.

AFPOvako je izgledala Trampova statua u Sloveniji

Nepoznati počinioci spalili su statuu američkog predsednika Donalda Trampa u Sloveniji - koja zapravo Trampa kritikuje - a usred čitave bure između Amerike i Irana.

Bio jednom jedan Tramp od drveta, visok skoro osam metara.

Na sebi je - kao i uvek - imao plavo odelo, belu košulju >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << i crvenu kravatu, ali je sve to nedavno nestalo u plamenu.

„Pa to se i očekivalo, posle svih ovih dešavanja u Iraku i Iranu", kaže autor statue Tomaš Šlegl za BBC na srpskom.

Prva dama kao Štrumpfeta: Melanija Tramp dobila skulpturu u Sloveniji U Sloveniji podignuta statua Donalda Trampa Melanijini roditelji dobili američko državljanstvo

Tramp je nedavno naredio ubistvo iranskog generala Kasema Sulejmanija, što je izazvalo buru širom sveta i strahove da bi moglo da dođe do direktnog sukoba SAD i Irana.

„Američki predsednik je uzurpirao slobodu - on može radi šta god hoće i da ne odgovara ni za šta. Zato ovaj Kip slobode liči na njega. Ličio je, pardon", dodaje on.

On dodaje da je vatrom zapravo ispunjen cilj njegovog projekta.

„Kad sam radio statuu, mislio sam da za kraj projekta ona bude zapaljena u umetničkom performansu, ali eto... To se dogodilo tokom noći. Narod je učinio svoje", ističe Šlegl.

Populizam i demokratija

Trampova statua u Sloveniji podignuta je prošlog avgusta u „tazbini" - rodnoj zemlji njegove supruge Melanije - izazvavši dosta pažnje zbog neobičnog izgleda.

Prvo se nalazila u mestu Sela pri Kamniku, u severnoj Sloveniji, ali se to lokalcima nije svidelo, jer je statua izazivala dosta pažnje turista.

Zato je drveni Tramp u decembru premešten u grad Moravče - gde su mu nepoznati počinioci u međuvremenu nacrtali hitlerovske brkove - i gde je sada spaljen.

Šlegl kaže da je cilj statue bila kritika populističke politike „koja preovladava svetom".

„Orban u Mađarskoj, Salvini u Italiji, Džonson u Britaniji... Mnogo je populista. Tako je i na Balkanu, Milošević je bio jedan od prvih", kaže pedesetšestogodišnji Šlegl.

„To je sve ogledalo savremenog društva i savremene demokratije, koja to uopšte nije, već samo predstavlja volju jednog čoveka".

Šlegl navodi da populisti samo „pričaju prazne priče za obične ljude, jer „tamo ima najviše glasova".

Zato je, kako kaže, statuom želeo građanima da pokaže šta jeste - ili šta nije - demokratija.

„Nadao sam se da će razumeti to, da će razumeti jezik umetnosti. Cilj statue je bio da upozorava i učini da se ljudi zamisle šta preovlađuje u ovom svetu".

AFPDrvene verzije Trampa i njegove supruge Melanije u SlovenijiTuristi

Ipak, ima i onih kojima je žao što je statua uništena.

Milan Balažić, gradonačelnik grada Moravče, nedaleko od Ljubljane, kaže da će policija pokrenuti istragu.

„Ovo je napad na umetnost i toleranciju i protiv je osnovnih evropskih vrednosti", rekao je Balažić za agenciju AFP, dodajući da su mnogi turisti došli da vide statuu od kako je postavljena.

AFP ističe da je Balažić platio 1.500 evra da statua završi u njegovom gradu, jer je to video kao promociju njegovog malog mesta.

Sve što treba da znate o tenziji između Amerike i Irana

Zašto je sada ubijen Sulejmani i šta će se dalje dešavati Iran preti „surovom odmazdom" zbog ubistva generala Tramp: Amerika spremna da gađa 52 mete u Iranu u slučaju napada Napad na američke trupe u Iraku: "Nema žrtava, Iran se povlači", kaže Tramp Koliko je snažna iranska vojska Stampedo na Sulejmanijevoj sahrani - 50 mrtvih, više od 200 povređenih

Balažić navodi da u gradu planira novu skulpturu koju je nazvao „statuom tolerancije".

Kako kaže, ta statua će biti napravljena od izdržljivijeg materijala - a ne od drveta - i neće predstavljati američkog predsednika.

Ovo nije prvi put da Slovenija dobije statuu nekog člana Trampove porodice.

Drvena statua Melanije Tramp, prve dame SAD, u prirodnoj veličini, otkrivena je u njenom rodnom mestu Sevnici prošlog juna.

Inače, Slovenija - koja je od 2014. godine članica NATO saveza - objavila je u sredu da povlači šest vojnika iz Iraka, posle burnih dešavanja između SAD i Irana.

AFPSkulptura Melanije Tramp u SevniciLica

Trampova statua je mogla i da menja lica.

Cilj toga je bio da se pokaže licemerje populista, kaže Šlegl.

„Tako oni menjaju lica. Uvek se prikazuju u najlepšem svetlu i izjavljuju parole. Lepi su, puni kozmetičkih operacija, ali je unutra njihovo srce strašno", ističe on.

„Sebično je, samo na sebe misle. Samo bi da vladaju. Ništa ne rade za narod, kao što pričaju", dodaje Šlegl.

A šta dalje? Da li će Slovenija dobiti neku novu statuu Trampa?

„Ne, nisam ja Holivud da radim drugi i treći deo", kratko odgovara Šlegl.

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Autor: BBC News na srpskom

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.