Akcionim planom do razvoja banjskog turizma

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 17.Nov.2008, 13:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Akcionim planom do razvoja banjskog turizma

NOVI SAD - Vojvođanski sekretar za privredu Ištvan Pastor izjavio je danas da je Vojvodini neophodan akcioni plan za razvoj banjskog turizma, kako bi ta privredna grana postala uređenija.

Pastor je na konferenciji povodom završetka projekta "Podrška razvoju banja i banjskog turizma u Vojvodini", rekao da velike probleme banjama u Vojvodini stavaraju zakonska neuređenost, nerešen vlasnički status i nedostatak razvojnih ideja.

"Pokrajinski sekretarijat >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << za privredu može podstaći formiranje klastera banjskih ustanova, što je prihvatljiva ideja, jer se stručni stav preko klastera može lakše plasirati", rekao je Pastor.

Neiskorišćeni kapaciteti

On je dodao da će banjski turizam u Vojvodini sigurno dobiti i posebno mesto u budućoj Strategiji za razvoj turizma Vojvodine, jer postoji mnogo neiskorištenih kapaciteta.

Pastor je rekao da u tom smislu treba razmišljati i o rešavanju statusa termalnih izvora, kojih je u Vojvodini mnogo, ali su nakon istraživanja zemljišta od strane Naftne industrije Srbije ostali zablindirani.

Cilj projekta "Podrška razvoju banja i banjskog turizma u Vojvodini" je utvrđivanje mera koje doprinose povećanju konkurentnosti vojvođanskih banja investiranjem u razvoj kapaciteta kao i proširenje i obogaćivanje usluga.

Sredstva od EU

Uz podršku Pokrajinskog sekretarijata za privredu, projekat su od decembra prošle godine realizovale agencija za razvoj "Alma Mons" iz Novog Sada i Regionalni centar za razvoj malih i srednjih preduzeća i preduzetništva "Smer" iz Subotice.

Predsednica Upravnog odbora agencije "Alma Mons" Milica Vračarić pozvala je danas sve zainteresovane banje da se početkom naredne godine uključe u susedski program Mađarska-Srbija i konkurišu za dobijanje sredstava od Evropske unije.

Predsednik klastera Južnog Alfelda u Mađarskoj Andor Albel rekao je da taj banjsko-turistički klaster postoji već deset godina i da je najveći turistički klaster u Mađarskoj, koji okuplja oko 50 banja, lečilišta i organizacija.

On je rekao da pre promene sistema u Mađarskoj nije bilo interesovanja za razvoj banjskog turizma, posebno za potrebe zapadnog tržišta, ali je pre deset godina počela njihova transformacija u turističke atrakcije.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.