Izvor: Luftika.rs, 22.Jan.2022, 12:26

Akcije Rio Tinta tonu, kompanija izgubila više od 5% ukupne vrednosti za 2 dana

Akcije kompanije Rio Tinto oslabile su u petak nakon što je Srbija oduzela sve dozvole za istraživanje litijuma zbog zabrinutosti građana za životnu sredinu, što je naštetilo ambiciji anglo-australijskog rudarskog giganta da postane najveći evropski snabdevač metalom koji se koristi u električnim vozilima.
Oštar pad akcija nastavio se i danas. Prema najnovijim podacima deonice ove kompanije na australijskoj berzi u prethodnim satima zabeležile su blagi minus od oko 1 odsto. >> Pročitaj celu vest na sajtu Luftika.rs <<
Ako tome dodamo i jučerašnji sunovrat, jasno je da su akcije Rio Tinta za samo dva dana pale i više od pet odsto. Za toliko je praktično oborena i tržišna vrednost kompanije.
Do svega ovoga je došlo odmah nakon što je Vlada Srbije Rio Tintu i zvanično rekla “doviđenja” čime joj je praktično poništila sve odluke koje je imala za eksploataciju jadarita na projektu Jadar u okolini Loznice, prenosi Blic.
Podsetimo, odmah posle saopštavanja informacije da su izgubili posao na projektu Jadar, akcije su tokom trgovanja na australijskoj berzi počele da tonu, u nekim momentima čak i za 5,1 odsto.
To je bio najgori dnevni pad akcija ove kompanije od avgusta 2021. godine.
Rio Tinto je objavio da je “izuzetno zabrinut” zbog odluke Srbije i da razmatra pravni osnov za donošenje odluke vlade, a australijska vlada je izrazila žaljenje zbog oduzimanju dozvole ovoj kompaniji.
Rio Tinto zabrinut zbog izjave Ane Brnabić, razmatra pravne osnove za takvu odluku

Nastavak na Luftika.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Luftika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Luftika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.