Izvor: Radio 021, 30.Apr.2019, 13:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Akcija "Burek solidarnosti u Borči", policija preduzela mere zaštite vlasnika lokala

Nakon skupa nekoliko desetina građana ispred pekare u Borči, na društvenim mrežama proširio se poziv na akciju "Burek solidarnosti u Borči" u petak, u 10 časova.

"Idemo na burek u Borču. Nakon sramnog napada na našeg komšiju albanske nacionalnosti, Đuru pekara, od strane fašista koji su pokušali da zastraše i njega i njegovu porodicu, pokažimo solidarnost sa našim sugrađaninom. Srbija je zemlja svih njenih građana bez obzira na nacionalnu i versku pripadnost. >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << Vidimo se dobri ljudi", navodi se u pozivu na taj događaj.

Na ovu akciju pozvao je poslanik Demokratske stranke Balša Božović, a poziv su podržale brojne javne ličnosti, među kojima i Dobrica Veselinović iz inicijative "Ne davimo Beograd" i drugi.

Nekoliko desetina građana okupilo se u subotu ispred pekare "Roma" u beogradskom naselju Borča, noseći srpske zastave i skandirajući parole o Kosovu, a na automobil vlasnika pekare stavili su svinjske glave i po njemu izlepili plakate.

Do toga je došlo zato što je brat, koji je bio zaposlen u tom objektu, objavio na Fejsbuku fotografiju iz 2017. na kojoj rukama pokazuje dvoglavog orla, nacionalni simbol Albanaca. Vlasnik pekare se ogradio od ponašanja zaposlenog.

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović reagujući na ovaj događaj, rekao je da je okupljanje prošlo bez incidenata, a da su građani mirno negodovali ispred pekare u Borči, a obavestili su i tužilaštvo.

MUP: Preduzete mere za zaštitu vlasnika pekare

"Policijska uprava za grad Beograd već je preduzela određene bezbednosne mere u cilju lične zaštite i imovinske sigurnosti Mona Đuraja, vlasnika pekare u Borči i njegove porodice", rečeno je za Radio slobodna Evropa u Ministarstvu unutrašnjih poslova Srbije.

Ovo je odgovor MUP na pitanje RSE da li i šta policija planira da preduzme po pitanju bezbednosti vlasnika pekare albanske nacionalnosti, budući da se od subote suočava sa konstantnim pretnjama, kako na društvenim mrežama, tako i u pojedinim medijima. Pretnje Đuraju ne jenjavaju, a on je u izjavi za Radio slobodna Evropa rekao da se boji za bezbednost, budući da je, u međuvremenu, objavljena i adresa na kojoj živi sa svojom porodicom.

Autor: N1, RSE

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.