Izvor: Radio 021, 20.Apr.2021, 22:40

Advokat oštećenih u nesreći u Doljevcu ponovo tražio snimak sa nadzornih kamera

Pravni zastupnik oštećenih porodica Božo Prelević ponovo je danas na suđenju u postupku protiv vozača Koridora Srbije Dejana Stanojevića zbog izazivanja nesreće na nekadašnjoj naplatnoj rampi Doljevac, kada je poginula Stanika Gligorijević, a povređena njena sestra, zatražio dostavljanje snimka sa nedostajuća "dva minuta".

On je dodao da je dopis poslao i predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i Povereniku za informacije od javnog značaja.

Prelević je na >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << ročistu predstavio dopis predsedniku Republike Srbije u kome se zahteva da dostavi snimak u "spornom" delu od dva minuta.

Predlaže da se i to izvede kao dokaz jer "treba reći da je ovo sudsko veće pokušalo da pribavi sve dokaze" ,ali da nije uspelo, pa sudi na osnovu raspoloživih. Prelević kaže da je i Povereniku za informacije od javnog značaja dostavljen isti dopis, ali ni na jedan, navodi, nije dobio odgovor.

Podsetimo, u niškom tužilaštvu su ranije za Insajder odgovorili da su JP Putevi Srbije dostavili Osnovnom javnom tužilaštvu u Nišu snimak sa nadzorne kamere na naplatnoj rampi Doljevac u kojoj je učestvovalo vozilo Koridora Srbije, ali da na njemu nedostaje deo snimka u trajanju od dve minute i to baš onaj deo koji je bitan za postupak. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je u jednom intervjuu rekao da je on snimak video i da je "užasan".

Advokat Prelević je ponovo zatražio dostavljanje video snimaka i čuvena „dva minuta“ koja do sada sud nije video, ali jeste predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je o tome javno govorio.

Podsećamo, Prelević je ranije govorio o tome da nema materijalnih dokaza o tome ko je zapravo bio za volanom u trenutku nesreće. Vozač bivšeg direktora Koridora Dejan Stanojević je još na prvom ročistu delimično priznao krivicu, ali je govorio i o magli i vlazi na kolovozu.

Ali, kako se do sada moglo čuti na ročištima, povrede Zorana Babića koji je, zvanično, bio na zadnjem sedištu, karakteristične su za nekoga ko je bio na mestu vozača. Prelević je zatražio ponovno saslušanje predstavnika komisije veštaka, koji je već saslušan, pa je sud taj predlog odbacio.

I Babić je svedočio kao oštećeni. Takođe i porodica poginule Stanike Gligorijević i njene sestre Mirjane Aleksić, koja je takođe povređena u nesreći. Aleksićeva, takođe, insistira da sud vidi dva minuta sa nadzornih kamera na nekadašnjoj rampi Doljevac, koja u materijalu nedostaju, a smatra da bi baš to dalo sve neophodne odgovore. Zahteva izdržavanje, jer je, kako je tvrdila za medije, nesposobna za rad posle nesreće.

Novi zaplet na suđenju - dolazak policajaca zabeležen sa suprotne strane

Dvojica svedoka, policajci Nikola Mitić i Bratislav Micić, pojavili su se na današnjem suđenju sa zakašnjenjem.

Sudija Miško Radivojević najpre je izdao naredbu za prinudno dovođenje svedoka, policajaca Nikole Mitića i Bratislava Micića na sledeće ročiste, ali se od toga brzo odustalo jer je advokat Božo Prelević, koji je i tražio da svedoče, odustao jer je, kako je rekao, „očigledno da odugovlače“. Sa sat vremena kašnjenja, svedoci su se, ipak, pojavili, pa je sud odlučio da ipak ispita policajca Mitića.

Inače, reč je o svedocima koji su prvi došli na mesto nesreće, čije je ispitivanje započeto ranije, ali nije završeno, jer je na jednom od prethodnih ročišta, iskaz stigao da da samo jedan od njih. Dvojica policajaca, navodi reporter N1, nisu se pojavila ni na prethodnom ročištu, kada je sudija izrekao novčanu kaznu, ali je naknadno, kako je danas potvrdio, dobio opravdanja za izostanak.

Saslušanjem Nikole Mitića završeno je saslušanje svedoka u ovom sudskom sporu, ali umesto stavljanja tačke na sumnju da se za volanom "škode superb" nalazio direktor "Koridora Srbije" Zoran Babić, a ne Stanojević, svedočenje policajca koji je bio u patroli koja je došla na mesto nesreće, rodilo je novu sumnju.

Nikola Mitić, poput njegovog kolege Bratislava Micića, rekao je da su policijskim vozilo stigli na mesto nesreće iz pravca motela "Nais", međutim na snimku sa bezbednosnih kamera vidi se vozilo koje na to mesto dolazi iz pravca Leskovca.

U zapisniku sa suđenja konstatovano je da se snimak koji je pregledan na ročištu ne odgovara stvarnom stanju, jer se na snimku ne vidi dolazak policijskog vozila iz pravca "Naisa".

Nikola Mitić je ostao dosledan svojoj izjavi da je sa kolegom na mesto nesreće došao iz pravca "Naisa".

Snimak policijskog automobila koji dolazi iz pravca Leskovca pravdao je time da je, nakon što su stigli na mesto nesreće morao da obezbedi to mesto i sa druge strane naplatne rampe, ali taj razlog nije mogao sa sigurnošću da potvrdi.

"Ne sećam se šta se dešavalo, jer je bio opšti haos. Ne sećam se tačno šta sam uradio", izjavio je Nikola Mitić.

U svedočenju pre pregleda snimaka sa bezbednosnih kamera Nikola Mitić  je rekao da je nakon dolaska na naplatnu rampu njegov kolega obezbeđivao mesto nesreće pored automobila koji je izazvao udes, a on pored drugog udarenog automobila koje se nalazilo na udaljenosti od oko 20 metara od mesta udesa, u pravcu ka Doljevcu.

Takođe je rekao da je na mestu nesreće bilo lice koje je potvrdilo da je vozilo automobil koji je izazvao udes, a kao vozača u sudnici prepoznao je Stanojevića.

Suđenje je na kratko bilo prekinuto zbog promene sudnice, a prilikom izlaska u hodnik sestra nastradale Stanike Gligorijević i njen suprug, burno su reagovali zbog svedočenja Nikole Mitića, pre svega zbog njegove tvrdnje da je vozač "škode superb" bio Stanojević i uputili mu par uvreda, zbog čega ih je po okončanju suđenja u sudskom holu sačekala i legitimisala policija.

Advokat Mirjane Aleksić i njenog supruga, Božidar Prelević rekao je da, u situaciji kada svedoci nisu u stanju da na racionalan način kažu iz kog razloga su vršili manevar kolima, to u potpunosti kompromituje njihov iskaz.

Stanojević je okrivljen da je službenim automobilom preduzeća "Koridora Srbije", "škodom superb", udario u vozilo u koje je čekalo na naplatnoj rampi da plati putarinu, a u kojem je stradala Stanika Gligorijević (52), dok su njena sestra Mirjana Aleksić i zet teško povređeni.

Među povređenima u udesu nalazio se i direktor "Koridora Srbije" Zoran Babić.

Za četvrtak, 22. april zakazano je novo ročište na kojem će biti iznete završne reči. Tužilaštvo je za okrivljenog zatražilo kaznu od pet godina zatvora.

Autor: N1, Beta, Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.