Izvor: Radio 021, 21.Jan.2020, 11:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ANKETA: Je l' vam pun "kural" svega?

Mural "Srpska Atina" oslikan na zgradi na uglu Gimnazijske ulice i Trga republike još jednom je "nadograđen", ovog puta dodavanjem natpisa "The Good, the Bad and the Ugly" ispod Đure Jakšića, Jovana Jovanovića Zmaja i Svetozara Miletića.

Pre toga samo u proteklih mesec dana dva puta se na muralu pojavio kural - novosadski odgovor na prekrečavanje murala "Jedina istina" francuskog umetnika Gijoma Remeda. Na ovoj fasadi je pre nego što se pojavio mural "Srpska Atina", već >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << tri puta bio oslikan grafit u obliku penisa, koji su građani prozvali jednostavno - kural.

I dok deo građana kaže da je kural tipičan novosadski odgovor na nečije bahato prekrečavanje umetnosti, drugi poručuju da je to čist vandalizam, pa čak i vređanje tradicije, jer je počeo da se pojavljuje na muralu na kojem su prikazane znamenite ličnosti iz srpske istorije.

U anketi možete da glasate o tome šta mislite o kuralu:

Podsetimo da do danas nisu identifikovane, niti pronađene osobe koje su uz pomoć mehanizacije, 2017. godine prekrečile mural "Jedina istina", koji je u centru grada stajao godinama. Od tada se na ovoj fasadi periodično pojavljuje kural, a prošle jeseni je oslikan mural "Srpska Atina", bez potpune saglasnosti gradske komisije, koja je osporila umetničku vrednost i lokaciju murala.

Autor: 021.rs

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.