Предавање поводом обележавања 90 година од отварања Музеја Матице српске – 11. јула у 19 часова

Izvor: GradskeInfo.rs, 06.Jul.2023, 12:01

Предавање поводом обележавања 90 година од отварања Музеја Матице српске – 11. јула у 19 часова

У години када се обележавају велики јубилеј 175 година од оснивања Галерије Матице српске и 65 година од пресељења у зграду на данашњем Тргу галерија, обележава се и јубилеј 90 година од отварања Музеја Матице српске за јавност. Фото Уступљена фотографија Тим поводом, у уторак, >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << 11. јула у 19.00 сати одржаће се предавање др Тијане Палковљевић Бугарски, управнице Галерије Матице српске, о оснивању Музеја са фокусом на 1933. годину када је Музеј први пут отворен.
Иницијатива о отварању музеја за јавност трајала је десетак година, а одлука о оснивању Музеја донета је 30. марта 1933. године. Фрања Малин истакао је разлоге оснивања музеја који ће „доказати активност и виталност Матице српске, вршити корисну улогу у животу нашег народа, дефинисати музејску делатност и Матици осигурати сталну припомоћ града, бановине и државе“. Исте године 9. јула, Музеј је отворен за јавност формирањем Сталне поставке и покретањем изложбене активности, као доказ тријумфа српске уметности и културе.
Фрањи Малину је са пуним поверењем поверена дужност кустоса и управника првог музеја у Новом Саду, коју је са великим успехом обављао до избијања Другог светског рата. Како је изгледала припрема Музеја за отварање и на који начин је Фрања Малин посматрао колекцију и рад Музеја имаћете прилику да чујете од др Тијане Палковљевић Бугарски, музејске саветнице и ауторке нове монографије о Галерији Понос нације. 175 година Галерије Матице српске.
Ovonedeljna dešavanja u Novom Sadu

 
Преузмите андроид апликацију.
Чланак Предавање поводом обележавања 90 година од отварања Музеја Матице српске – 11. јула у 19 часова се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.