Izvor: Luftika.rs, 08.Dec.2019, 14:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

4 medicinske usluge koje besplatno možete dobiti i na privatnim klinikama

U prvih pola godine 2019. u privatnim zdravstvenim ustanovama javilo se 2,400 pacijenata na operaciju katarakte, dok je sa druge strane njih 2.400 dobilo uput za vantelesnu oplodnju.
U istom periodu, kod privatnika je na lečenje hiperbaričnom oksigenacijom upućeno 894 pacijenta, a na hemodijalizu 344 osiguranika, kažu u RFZO, a prenosi portal Opanak.
To su četiri medicinske usluge koje građani mogu da potraže osim u državnim i u privatnim zdravstvenim ustanovama, a da za to ne >> Pročitaj celu vest na sajtu Luftika.rs << moraju da plate iz svog džepa.
Kada je reč o operaciji katarakte, RFZO ima potpisane ugovore sa 15 privatnih zdravstvenih ustanova, od kojih se tri nalaze u Nišu, dve u Novom Sadu, jedna u Zrenjaninu i devet u Beogradu.
Lečenje neplodnosti biomedicinski potpomognutom oplodnjom žene mogu da obave u 11 privatnih ustanova i to u pet u Beogradu, četiri u Novom Sadu, i u po jednu u Kragujevcu i Leskovcu.
Hemodijaliza se sprovodi u tri, a hiperbarična oksigenacija u jednoj ustanovi van plana mreže.
Kako objašnjava dr Ivana Đunisijević iz RFZO-a, Fond anketira osigurana lica koja se nalaze na listi čekanja državnih zdravstvenih ustanova za operaciju katarakte, i to po datumu kada su stavljeni na listu, od 2016. godine.
– Povlačimo prva lica, koja su na listi, a nije im pružena usluga – podvukla je ona.
Za vantelesnu oplodnju žene se prijavljuju same.
Žene, odnosno bračni i vanbračni partneri, moraju da ispune kriterijume koje je propisala republička stručna komisija, kako bi ostvarili pravo za VTO.
Iskustva pacijenata o bahatosti u Urgentnom centru Vojvodine: Ako ste umrli, nije bilo hitno

Nastavak na Luftika.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Luftika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Luftika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.