Izvor: Luftika.rs, 24.Maj.2019, 12:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

120 starih mapa pomoću kojih ćete naučiti kako se razvijala naša planeta

Dejvid Ramzi je gostujući predavač na univerzitetu Jejl, ali i jedan od najeminentnijih kolkcionara starih mapa. Njegova kolekcija od sada je dostupna na platformama Google Maps i Google Earth, pa svi možemo da imamo uvid u to kako se planeta Zemlja menjala kroz istoriju.
Naime, Ramzijeve mape pokrivaju period od od 1680. do 1930. godine, a osim kartografskih crteža, one sadrže i istorijske podatke o posmatranom mestu, piše portal Gradnja.
Svaka mapa je usklađena sa satelitskim >> Pročitaj celu vest na sajtu Luftika.rs << snimcima Zemlje, tako da se možete neometano kretati po globusu i istraživati istoriju planete.
Naravno, aktuelne mape se savršeno uklapaju u stvarnu geografiju naše planete, dok istorijske mape često na pogrešan način predstavljaju određene geografske konture, te su morale pretrpeti određene izmene kako bi se uklopile u Google Maps i Google Earth.
Obzirom da postoji opcija podešavanja transparentnosti starih mapa, mogu se otkriti zanimljive informacije o evoluciji planete, uključujući razvoj urbanizma.
Istorijske mape se mogu sagledati pokretanjem lejera Rumsey Historical Maps. Međutim, da biste istraživali stare mape planete Zemlje, morate ih prvo (besplatno) preuzeti i instalirati, jer kolekcija Rumsey Historical Maps nije dostupna u onlajn verziji Mapa.
Šta se sve dogodilo na našoj planeti od trenutka vašeg rođenja

Nastavak na Luftika.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Luftika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Luftika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.