Отворен огранак Фондације “Светозар Милетић” у Сремској Митровици (ФОТО/ВИДЕО)

Izvor: GradskeInfo.rs, 24.Nov.2023, 22:37

Отворен огранак Фондације “Светозар Милетић” у Сремској Митровици (ФОТО/ВИДЕО)

На данашњи дан, 24. новембра, пре 105 година, Срем је изгласао присаједињење Краљевини Србији. Обележавајући овај важан датум, отворен је још један огранак Фондације “Светозар Милетић” у Сремској Митровици, на углу улице Доситејеве и Змај Јовине. Фото: Војводина уживо Циљ Фондације >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << “Светозар Милетић” је првенствено развој српске националне културе и унапређење знања младих на пољу хуманистичких дисциплина.
На отварању огранка у Сремској Митровици говорили су председник Народне скупштине Републике Србије Владимир Орлић, један од оснивача и управитељ Фондације “Светозар Милетић” Срђан Граовац и Бранко Јаковљевић испред новоотвореног огранка Фондације “Светозар Милетић” у Сремској Митровици.
Председник Народне скупштине Републике Србије, Владимир Орлић, на отварању је рекао: “Велика је ствар што смо управо данас отворили просторије Фондације која носи име Светозара Милетића и управо овај важан датум, 24. новембар је златним словима уписан у историји нашег народа. Светозар Милетић ће бити запамћен не само као један од највећих политичара, него управо као један од највећих бораца за слободу нашег народа, национално јединство и као борац за социјалну правду и једнакост. Управо за све оно што Србија чини данас и за све оно за шта се боримо у овом тренутку. Такву државну политику у нашој држави данас предводи вољом народа председник Републике Србије, Александар Вучић. Додао бих да дело председника Србије стоји раме уз раме са онима који су одлучивали да и Срем, а и други делови наше Војводине постану неотуђиви део Србије, односно са другим великанима који су нам државу бранили и градили, и ту слободу чували. За све нас је важно да управо тако наставимо у годинама које су пред нама. Придружујем се жељама да у овим просторијама увек буде пуно људи и пуно вере у Србију. Да се управо овде рађају нове идеје, али да увек на првом месту буде она најважнија, а то је идеја слободне, успешне Србије која увек побеђује”, поручио је Орлић.
Један од оснивача и управитељ Фондације “Светозар Милетић” Срђан Граовац, указао је на значај Милетића и пожелео свим присутнима много успеха у новоотвореном огранку: “Фондација “Светозар Милетић” се залаже све оно за шта се залагао велики Светозар Милетић, пре више од 150 година. Захваљујући њему и другим националним херојима, који су допринели да до тог присаједињења дође, сада смо сви коначно у једној земљи. Верујем да ће управо ове просторије бити препуне људи, састанака и трибина, и нека ово буде ваш мали простор одакле ће се реализовати велике идеје, за нашу земљу и народ”, изјавио је Граовац.
Бранко Јаковљевић испред огранка Фондације “Светозар Милетић”, поздравио је све присутне и указао на важност очувања српске традиције и културе. “Светозар Милетић као народни и страначки вођа, трудио се и борио за социјалну и националну еманципацију српског народа и то је задатак који је пред свима нама који смо данас овде. Оно што је данас идеал у Србији јесте одговорна национална политика, вођење рачуна о националним интересима, али и унапређење животног стандарда и борба за бољи живот. Морамо свакако да каземо да смо Фондација која се води тим начелима и пружамо подршку таквој политици. Светозар Милетић и његови пријатељи саборци, борили су се за грађанску равноправност, верску толеранцију, за свој правни и политички положај и то не смемо никад заборавити. Оно што такође не смемо заборавити је да на Косову и Метохији, бројни Срби леже у казаматима под монтираним оптужницама као што је некада лежао Милетић – то су својеврсни Милетићи 21. века. Милетићева идеја је била победоносна, његова борба била је мукотрпна и тешка, али на крају успешна. Иако Милетић није дочекао присаједињење Војводине тадашној Краљевини Србији, ми се данас овде нисмо случајно окупили баш на данашњи дан, како би отворили огранак Фондације “Светозар Милетић, јер су управо 24. новембра 1918. године, на Великом сабору у Руми, Сремци донели одлуку да се Срем директно присаједини Краљевини Србији и ово је датум који ћемо ми као Фондација у будућности обележавати на одговарајући начин. Милетић је за Срем говорио да је колевка Српске деспотовине и да је душа наше Војводине”, поручио је Јаковљевић.
Фондација “Светозар Милетић” отворена је у Новом Саду 2019. године, а њен огранак добили су Суботица, Панчево и Сремска Митровица.
Novi Sad u slici: Petak, 24. novembar

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Отворен огранак Фондације “Светозар Милетић” у Сремској Митровици (ФОТО/ВИДЕО) се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.