Русија 11. августа евакуише село због лансирања летелице на Месец

Izvor: GradskeInfo.rs, 20.Jul.2023, 14:29

Русија 11. августа евакуише село због лансирања летелице на Месец

Русија ће 11. августа евакуисати једно село на далеком истоку земље, у оквиру лансирања прве руске мисије слетања на Месец у скоро педесет година. Фото: Танјуг/AP Photo/Michael Probst Становници насеља Шахтински у руској области Хабаровск, југоисточно од места лансирања, биће евакуисани >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << рано ујутро 11. августа, пошто се село налази у области где је предвиђено да ће након лансирања пасти ракетни стабилизатори.
“Ушће река Умалта, Усамах, Лепикан, Тастах, Саганар и област трајектног прелаза на реци Буреја припадају предвиђеној зони пада. Становници Шахтинског биће евакуисани“, навео је Алексеј Маслов, начелник Верхнебуреинског округа у Хабаровској области.
Лунарна летелица Луна-25 биће лансирана са космодрома Восточни, око 5.550 километара источно од Москве, што ће бити прво лансирање руске лунарне летелице након 1976. године, саопштила је руска свемирска агенција Роскосмос.
У саопштењу се додаје да ће Луна-25 бити прва летелица која ће слетети на јужни пол Месеца, а да су циљеви мисије развој технологија меког слетања, истраживање унутрашње структуре Месеца и потрага за ресурсима, укључујући воду.
Претпоставља се да ће мисија на Месецу трајати годину дана, наводи Ројтерс.
Zakerberg: Zbog potencijalne borbe sa Maskom mi ne zastaje dah

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Русија 11. августа евакуише село због лансирања летелице на Месец се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.