Železnički raketni kompleks i ruski nuklearni potencijal

Izvor: Vostok.rs, 02.Jan.2013, 19:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Železnički raketni kompleks i ruski nuklearni potencijal

02.01.2013. -

Ruski mediji su saopštili da Rusija radi na izgradnji borbenog železničkog raketnog kompleksa (BŽRK) nove generacije. Probni model kompleksa može biti gotov do 2020. godine. Osim Rusije, i Indija radi na izgradnji železničkog raketnog kompleksa.

Novi kompleksi neće imati ništa zajedničko sa kompleksima «Molodec» s raketama RT-23, koji su proizvedeni u SSSR; oni će, verovatno, biti mnogo lakši od raketa RT-23. Ako se program realizuje, on će uticati >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << na nuklearni balans između Rusije i SAD mnogo više, nego što je u svoje vreme uticao «Molodec». Sovjetski kompleks je, bez obzira na njegovu ogromnu udarnu moć, imao niz nepopravljivih mana koje su ograničavale uslove njegovog korišćenja. Prekid njegove proizvodnje, ograničavanje patrolnih pravaca i, na kraju, povlačenje iz naoružanja u skladu sa dogovorom SNV-2 2005. godine, su bili neizbežni koraci, koji bi se uradili i bez sporazuma sa Amerikancima.

Glavni problem kompleksa «Molodec» je bilo korišćenje džinovske rakete RT-23UTTH koja je bila teška skoro 105 tona. Posledica toga je bilo i povećavanje težine železničke kompozicije, koja je bila baza celog kompleksa. Mada je kompozicija mogla da se se kreće javnim železničkim kolosekom, ona je oštećivala kolosek, usled čega su se dešavale nesreće sa „civilnim“ vozovima. To je uticalo na ograničavanje patrolnih pravaca kompleksa u mirnodopskom periodu.

Drugi problem sistema se pojavio posle raspada SSSR, jer se proizvodnja prve dve stepenice i montaža raketa obavljala u Ukrajini. Tako se posle raspada SSSR ograničio period eksploatacije kompleksa rokom službe raketnih motora na čvrsto gorivo. Garancija na čuvanje ovih raketa je bila 15 godina i istekla je 2005. godine.

Pored svih mana sovjetski železnički kompleksi su izazivali zabrinutost SAD. U poređenju sa mobilnom interkontinentalnom raketom koja je bazirana na automobilu, železnički kompleks je bio mnogo samostalniji. Automobilski kompleks ima specijalno pripremljene rejone borbenog dežurstva koji se nalaze nedaleko od baza. Istovremeno, BŽRK može da se kreće po celoj železnici zemlje i da lansira rakete iz bilo koje tačke. Otkrivanje BŽRK je krajnje težak zadatak, jer je on zamaskiran i izgleda kao obična teretna kompozicija. Rešavanje problema težine i korišćenje kompaktnije rakete će još više doprineti zatvorenosti kompleksa.

Osim Rusije, i Indija radi na izgradnji železničkog raketnog kompleksa. Između ostalog, železnički raketni kompleksi su napravljeni za rakete Agni I, Agni II, a takođe, i za nedavno napravljenu Agni V. Kina se ne bavi razradom ovakvih vrsta sistema, nego daje prednost automobilskim mobilnim kompleksima. Ali, poznato je da Kina radi na novoj interkontinentalnoj raketi na čvrsto gorivo, koja će biti teža od postojećih DF-31, DF-31A i moći će da ponese čeoni deljivi deo. Ova raketa ima više šansi da preživi prvi udar protivnika i zbog toga može biti uključena u sastav železničkog kompleksa. Kina poseduje ogromnu mrežu železnica koja se neprekidno modernizuje, a to će omogućiti skriveno premeštanje ovakvog sistema.

Vasilij Kašin,

Izvor: Glas Rusije, foto: ru.wikipedia.org/George Shuklin/cc-by-sa 3.0    
Pogledaj vesti o: Nova godina

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.