Vozovi staju 27. decembra

Izvor: Politika, 20.Dec.2010, 20:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vozovi staju 27. decembra

Ukoliko ne izdejstvuju povećanje plata, železničari će 27. decembra stupiti u generalni štrajk. Nezadovoljni budžetom od 12,4 milijarde dinara koje je Vlada Srbije opredelila za Železnice Srbije odlučili su da uoči Nove godine zaustave vozove, poštujući zakonski minimum rada. Ovo je najavio Branislav Petrović, predsednik Štrajkačkog odbora i predsednik Unije sindikata srpskih železnica, koji će se danas sastati >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << sa predstavnicima vlade i rukovodstva preduzeća.

On kaže da su 15.000 zaposlenih nezadovoljni cenom radnog sata i visinom zarada. Prosečna plata od oko 31.000 dinara je najniža među svim državnim javnim preduzećima.

– Tražimo povećanje zarada za 10 odsto u prvih šest meseci 2011. godine. Ali sve zavisi za koliko će i da li će biti uvećan budžet za Železnicu. Očekivali smo da će biti između 13 i 15 milijardi dinara. Realno bi bilo uvećati subvencije iz republičke kase u odnosu na 2010. godinu za procenat predviđene inflacije i planirani realni rast društvenog bruto proizvoda – navodi Petrović.

Sindikati predlažu da se sredstva iz subvencija koriste za isplatu zarada zaposlenih u Železnicama Srbije, dok se ne obezbedi finansiranje svih delova preduzeća u realno potrebnom iznosu.

Oni traže od vlade da izdvoji pare za održavanje infrastrukture, remont pruga i nabavku novih vozova. Potom zahtevaju aktivno učešće u osnivanju holding kompanije, budući da Železnice idu u restrukturisanje. Kao i precizan plan broja radnika za narednu godinu i sprovođenje socijalnog programa, ako se ispostavi da postoji višak. Njihov zahtev je i da predstavnici sindikata učestvuju u izradi plana poslovanja za 2011. godinu. Predlažu i finansijsku konsolidaciju preduzeća finansiranjem svih kreditnih obaveza preduzeća koje dospevaju tokom sledeće godine.

Milovan Marković, direktor Železnica Srbije, priznaje da zaposleni u Železnici imaju najmanje plate i da treba regulisati cenu radnog sata. Ali povećanje plata, objašnjava on, ne zavisi od visine subvencija u budžetu, već od dogovora sa Međunarodnim monetarnim fondom i od odluke Vlade Srbije o odmrzavanju zarada. Drugim rečima, kada ostalim javnim preduzećima budu odmrznute plate to će se dogoditi i u Železnicama Srbije.

– Ostali zahtevi nisu neostvarivi. Mislim da ćemo pronaći rešenje – uverava Marković.

Dejan Lasica, državni sekretar u ministarstvu za infrastrukturu i član pregovaračkog tima, kaže da su najveći problem zarade zaposlenih. One jesu ispod proseka u privredi, ali posmatrajući prihode i rashode Železnica Srbije, mesta za njihovo povećanje nema. Ali o tome će morati da se izjasni Ministarstvo finanasija, jer je to u njegovoj nadležnosti.

Većina preostalih zahteva sindikata već je, kaže on, prihvaćena. Uzeti su krediti za nabavku novih vozovova i unapređenje infrastrukture. Osim toga članovi sindikata uključeni su u tim za reformu preduzeća.

M. U. A.

------------------------------------------------------------------------------

Mrkonjić: Neće biti štrajka železničara

Ministar za infrastrukturu Milutin Mrkonjić izjavio je večeras da neće biti najavljenog protesta i štrajka železničara Srbije.

„Sutra u 11 sati potpisujemo dogovor sa sindikatima zelezničara, to su sjajni ljudi koji razumeju probleme. Protesta i štrajka neće biti”, rekao je Mrkonjić, gostujući na televiziji B 92.

On je istakao da se mora modernizovati železnički koridor 10, kao i pruga Beograd-Bar.

Sindikati železničara najavili su ranije danas da će organizaovati 27. decembra generalni štrajk, ukoliko Železnice Srbije ne ispune zahteve zaposlenih.

Oko 15.000 radnika zahteva od železnice da ih informiše o transformaciji tog javnog preduzeća u holding kompaniju, planiranom broju radnika za narednu godinu i sprovođenju socijalnog programa.

Govoreći o Jat ervejz Mrkonjić je istakao da je nacionalnom avio prevozniku neophodno strateško partnerstvo sa nekom uspešnom stranom kompanijom, istakavši da se trenutno najviše interesuje Turiš erlajnz.

On je dodao da su i još neke kompanije zainteresovane za strateško partnerstvo sa Jat ervejzom, ali nije precizirao o kojim kompanijama je reč.

Tanjug

objavljeno: 20.12.2010
Pogledaj vesti o: Nova godina

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.