Vojničke obaveze u biblioteci Filharmonije

Izvor: Blic, 06.Jan.2008, 01:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vojničke obaveze u biblioteci Filharmonije

Zgrada Beogradske filharmonije. Dok polako pada mrak i dok se prolaznici gurkaju u gužvi nekoliko dana posle novogodišnje noći, ispred zgrade nas dočekuje poznati stanar kuće u Košutnjaku, Ivan Ljuba. On tamo već nekoliko meseci u civilu služi vojni rok. Do juna.

- Naravno da mi se život mnogo promenio od prošle godine - kaže Ivan, dok nas vodi na prvi sprat Filharmonije, u jednu od koncertnih sala. Ulazimo u prostranu salu. Klavir, bubnjevi, doboš, violončela, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << gong, note...

- Evo, ovde ja služim vojni rok - objašnjava, dok mu glas odzvanja praznom salom.

- Brinem se o instrumentima, notama, malo radim kurirski posao. Ne žalim se. Često, kada se završe probe i raščisti gužva, ovde sedim sam i sviram, vežbam, uživam - kaže, seda za klavir i svira.

- Eto, mogu da se pohvalim da sam upisao specijalizaciju za klavir. Preostali novac od stana, u koji se još nisam preselio, uložio sam u školovanje - kaže Ivan, i objašnjava da se stan već godinu dana renovira.

- Još živim s tatom. A tata je dobro, dobro ga služe zubi - kaže on kroz smeh. Inače, Ivan je zadržao neke navike.

- Nisam kupio kola. I dalje vozim bicikl. Uživam u tome. Pa jeste li videli onaj moj bicikl ispred zgrade? - pita nas s osmehom.

Ivan koji je na leto ove godine prvi put seo za klavir pred publikom na „Kolarcu", kaže da je nedavno imao prvi solistički koncert u Šapcu.

- Pre mesec dana sam održao koncert u Šapcu. To je bio moj prvi solistički koncert. Ma, prezadovoljan sam. Napunio sam salu, što se ovde u Srbiji retko dešava. Drugi koncert u Smederevu bio je mnogo bolji. U njemu sam više uživao, jer je trema nestala - kaže Ivan, koji planira humanitarni koncert u Subotici. I dok proverava da li su sve note na mestu, Ivan nam otkriva i životne planove.

- Voleo bih da pravim koncerte i dajem privatne časove klavira kako bih se izdržavao. Ipak, još uvek ne želim da izađem iz klupe. Velika želja mi je da završim medicinu, ali ne znam da li ću i to stići - otkriva on. Iako čvrsto korača ka poslovnom uspehu, Ivan još nije našao sreću u ljubavi.

- Uh... što me pitate za devojku - kaže i nastavlja - Nisam u ozbiljnoj vezi.

Došlo je vreme da se rastanemo. Jer, Ivan ima još obaveza. Taman je krenuo da nosi knjige u filharmonijsku biblioteku...

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.