Virus Zapadnog Nila otkriven 2010.

Izvor: B92, 09.Sep.2012, 21:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Virus Zapadnog Nila otkriven 2010.

Beograd -- Virus Zapadnog Nila, od kojeg su do sada umrle tri osobe, otkriven je na teritoriji Srbije kod domaćeg komarca još pre dve godine, piše "Danas".

Kako je potvrđeno ovom listu, stručnjaci Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu izolovali su virus 2010. i o tome obavestili nadležne.

Postoji verovatnoća da je zaraženih ovim virusom u Srbiji bilo i u protekle dve godine, ali se analize nisu radile.

Povećanje broja obolelih u ovom trenutku se ne očekuje, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << s obzirom na to da prolazi sezona komaraca, ali je neophodno doneti nove mere za njihovo suzbijanje u narednoj sezoni.

Profesor Biološkog fakulteta Željko Tomanović kaže za Danas da je sramota što je nadležne virus „iznenadio“, jer su znali za njegovo prisustvo. „Virus Zapadnog Nila otkriven je kod domaćeg komarca na teritoriji Vojvodine 2010. godine. Te godine u Grčkoj je više od 100.000 ljudi bilo zaraženo ovim virusom, a više od 20 njih je umrlo. Kada je kod nas umrla prva inficirana osoba, tek tada je zvanično potvrđeno prisustvo virusa“, kaže Tomanović. On dodaje da je zbog sušnih perioda u protekle dve godine u Srbiji broj komaraca bio mali, ali da narednu sezonu treba spremno dočekati kako bi brojnost ovih insekata bila pod kontrolom.

"Evropska unija je prošle godine donela preporuku da se komarci ne tretiraju avionom, jer hemikalije koje se ispuštaju nisu bezbedne po stanovništvo. Deca ispod dve godine i trudnice ne bi smeli da budu izloženi tim supstancama. Agencija za hemikalije Srbije usvojila je preporuku, uz saglasnost da se zaprašivanje komaraca iz aviona obavlja najviše dva puta godišnje, što je ove godine već prekršeno, a da se praksa suzbijanja komaraca iz vazduha potpuno ukine za tri godine," ukazuje Tomanović. On dodaje da je najsigurniji način suzbijanja ovih insekata sa zemlje, uništavanjem legla na vlažnim područjima gde se razmnožavaju.

"Nadležni hitno moraju da donesu nove mere u suzbijanju komaraca i da počnu da ih primenjuju, jer niko ne zna da li će sledeća godina biti sušna ili vlažna, što bi povećalo brojnost insekata i samim tim i virusa Zapadnog Nila," ocenjuje Tomanović.

Prema poslednjim podacima Instituta za javno zdravlje „Batut“, zvanično je prijavljeno 35 slučajeva obolevanja od groznice Zapadnog Nila, sa tri smrtna ishoda. Obolele osobe su starije od 50 godina i hronični bolesnici, odnosno spadaju u kategoriju sa povećanim rizikom od težeg oblika bolesti. Umrle osobe bile su stare između 68 i 81 godinu i imale su hronično srčano oboljenje. Obolele i umrle osobe su sa teritorije Podunavskog, Južnobanatskog, Severnobanatskog, Sremskog okruga i grada Beograda.

Na Klinici za infektivne i tropske bolesti u Beogradu trenutno se leči 17 osoba, od kojih je četvoro u kritičnom stanju, bez svesti i sa simptomima zapaljenja mozga, koje izaziva virus. Groznica Zapadnog Nila okarakterisana je kao sezonsko oboljenje, koje je najviše zastupljeno u periodu najveće aktivnosti komaraca. U Batutu kažu da je aktivnost komaraca u padu, te se očekuje i smanjenje učestalosti obolevanja.

Osim u Srbiji, obolelih od virusa Zapadnog Nila trenutno ima u Grčkoj, Rumuniji, Rusiji, Izraelu, Tunisu, SAD i na teritoriji Palestine.

Ministarka: Bez panike

Ministarka zdravlja Slavica Đukić Dejanović ocenila je da nema mesta za paniku zbog virusa Zapadnog Nila, jer nema parametara koji bi ukazali da može da se razvije epidemija. U intervjuu za RTS ona je dodala da nema sumnje da se radi o ozbiljnoj situaciji za one koji imaju manifestan oblik upale mozga (encefalit).

Đukić Dejanović je dodala da je dobro što je virus identifikovan i što su građani upozoreni na njegovo postojanje. Prema njenim rečima, važno je da se zna da bolest može nastati jedino ubodom komaraca i da je potrebna zaštita od tih insekata.
Pogledaj vesti o: Nova godina

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.