Večeras počinje jevrejska Nova godina (FOTO)

Izvor: S media, 16.Sep.2012, 16:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Večeras počinje jevrejska Nova godina (FOTO)

Večeras sa zalaskom Sunca, za Jevreje počinje nova, 5773. godina, koje se broje "od stvaranja sveta", a u beogradskoj sinagogi biće održana molitva tim povodom, javila je Verska informativna agencija (VIA).

Tokom novogodišnjeg praznika Jevreji se pozdravljaju sa "Šana tova", što znači "dobra Nova godina", a odgovara se "Šana tova umetuka" što je u prevodu znači "Neka Nova godina bude dobra i slatka".

Jevreji broje godine od nastanka >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << sveta, pojave Adama i Eve. Smatraju da je svet nastao 3761 godinu pre Hrista.

Godina počinje mesecom tišri, koji nije prvi već sedmi, prvi je nisan koji je u proleće.

Praznik jevrejske nove godine nije veseo, to je dan Božjeg suda, dubokog razmišljanja o onome šta se uradilo ili nije uradilo, proteklih godinu dana.

U hramu je sve u beloj boji, kao i zavesa na ormanu gde se čuva Tora.

U domovima se čita molitva Kidiš, čita se blagoslov hlebova i poseban blagoslov voća. Jedu se jabuke premazane medom, kako bi godina bila slatka.

Hlebovi, isključivo od belog brašna, koji se za praznik jedu, moraju biti okrugli, a ne izduženi, jer krug je simbol godišnjeg ciklusa.

Nova godina se obeležava dva dana i oba su neradna.

Do praznika Jom kipur, Dana pomirenja, koji je za deset dana, Jevreji provode u sabranju, razmišljanju, kajanju. Tokom ovog perioda Bog odlučuje o pojedincu i donosi o njemu dobar ili drugačiji sud.

Sledeće godine Nova godina je 5. septembra, a najkasniji mogući datum je 5. oktobar.

Jevrejska Nova godina nikada ne pada u sredu, petak ili nedelju. Nova godina se obeležava uvek 163 dana posle Pesaha.

(Tanjug)

Foto: Beta/AP
Pogledaj vesti o: Nova godina

Nastavak na S media...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.