VATROM I KARNEVALIMA MAKEDONCI DOČEKUJU VASILICU

Izvor: Kurir, 13.Jan.2011, 14:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

VATROM I KARNEVALIMA MAKEDONCI DOČEKUJU VASILICU

SKOPLJE - Paljenjem vatre i karnevalima, u Makedoniji će i večeras tradicionalno biti obeležena pravoslavna Nova godina ili, kako se još zove, Vasilica.

Najpoznatiji od njih je karneval u Vevčanima, selu u blizini Struge, kome svake godine prisustvuje oko 200.000 ljudi, među kojima su mnogi domaći i inostrani turisti.

Ove godine u Vevčanima je specijalni gost Momčilo Bajagić Bajaga, a karneval u ovom >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << lepom mestu je član Federacije svetskih karnevalskih gradova.

Na slični način se dolazak Nove godine prema starom kalendaru odbeležava i u Prilepu, ali je manjeg obima. Ovi običaji su stari više od 14 vekova i predstavljaju spoj paganskih običaja da bi se otreralo zlo na početku godine, a ujedno je i parodija današnjice, jer na karnevalu dominiraju maske koje ironično predstavljaju aktuelno stanje u zemlji.

Sve se završava tradicionalnim paljenjem maski.

Pravoslavna ili kako se u Makedoniji još naziva Stara nova godina, organizuje se i u restoranima, ali manje nego proslava Nove godine po novom kalendaru.

Pravoslavna Nova godina se tretira kao verski praznik i nije na listi praznika vlade za koji se određuje neradni dan.

Nastavak na Kurir...






Povezane vesti

Srpski političari veselo dočekuju Pravoslavnu novu godinu!

Izvor: S media, 13.Jan.2011

Srpska nova godina nije samo omiljeni praznik mnogih sugrađana, već na taj dan i mnogi domaći političari vole sebi da daju oduška i prolumpuju uz veselu muziku i koju „kapljicu“...Tako će Velja Ilić, lider Nove Srbije, ove godine lumpovati uz trubače na čačanskom trgu, dok će se Dragan...

Nastavak na S media...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.