Usvajanje budžeta ispit za odnose Srba i Albanaca

Izvor: RTS, 23.Dec.2014, 11:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Usvajanje budžeta ispit za odnose Srba i Albanaca

Glasanje za kosovski budžet u narednoj godini biće prvi ispit za odnose Srba i Albanaca u novoj kosovskoj vladi. Srpski poslanici traže više para od predloženih za povratak raseljenih i funkcionisanje lokalnih samouprava u srpskim sredinama. Srbi nisu zadovoljni i najavljuju da neće glasati za budžet ako njihovi amandmani ne budu usvojeni.

Predlog budžeta za narednu godinu za povratak raseljenih i za rad lokalnih samouprava u srpskim sredinama, skresan je skoro za polovinu. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Za povratak raseljenih je predviđeno šest miliona evra, a za rad ministarstva lokalne samouprave, u godini kada se očekuje formiranje zajednice srpskih opština nešto više od pet miliona evra.

"Budžet koji je predviđen to jest koji je dogovoren za sever Kosova je u ovom nacrtu zakona prepolovljen i, ukoliko naši amandmani ne budu usvojeni na sednici kada će drugo čitanje biti na dnevnom redu, mi nećemo glasati za budžet Kosova za 2015. godinu", poručuje šef poslaničke grupe Srpske liste Saša Milosavljević.

Za funkcionisanje administracije na severu Mitrovice predviđena su četiri miliona, za Leposavić tri, za Zvečan million i sedamsto i za Zubin Potok milion i devesto hiljada evra.

To je velika razlika u odnosu na ono što je Srpska lista dogovorila kada je ulazila u novu kosovsku vladu.

Potpredsednik kosovske Vlade Branimir Stojanović napominje da je ovo prvi pokazatelj da li postoji dobra volja da se rešavaju problemi Srba ili ne.

„Ukoliko nemamo razumevanje za ovo, postavlja se pitanje da li ćemo imati razumevanja za neke druge procese koji će uslediti nakon toga", kaže Stojanović.

A ono što treba da usledi su ustavne promene, glasanje o specijalnom sudu za ratne zločine, glasanje o vojsci Kosova i drugim pitanjima.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić poručuje da se za srpski narod ne traži više novca nego što se izdvaja za sve druge koji na Kosovu i Metohiji žive.

„Tražimo da ima isto novca, da postoji isti tretman i tražimo da u saradnji sa njima nađemo način da se popravi kvalitet života, da se otvori ekonomska perspektiva pre svega za mlade ljude, s obzirom na to da je više od 50 posto mladih ljudi u srpskim sredinama na Kosovu i Metohiji nezaposleno", objašnjava Đurić.

Nakon načelne rasprave, uslediće podnošenje amandmana na predlog kosovskog budžeta, a potom i rasprava u drugom čitanju, posle koje poslanici prostom većinom odlučuju o finansijama za sledeću godinu.
Pogledaj vesti o: Nova godina

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.