U novu nedelju sa novim cenama

Izvor: RTS, 29.Sep.2012, 11:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U novu nedelju sa novim cenama

Duga lista poskupljenja u Srbiji nova je briga za potrošače. Kupovna moć za trećinu manja nego početkom godine. Stručnjaci tvrde da je jedini pravi recept za obaranje cena dolazak nove konkurencije na domaće tržište.

"Moj novčanik je kao luk! Kad ga otvorim, počnem da plačem". To je tekst koji se ovih dana sve češće može čuti, jer već od oktobra hrana, piće, cigarete, kozmetika, kućna hemija, grejanje i naftni derivati dobiće nove cene, više i do 20 odsto. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << I gradski prevoz u Beogradu biće skuplji za petinu.

Vekna hleba "Sava" može da poskupi do 48 i po dinara. Vlada je usvojila uredbu kojom se cena vekne ograničava na taj iznos, što je četiri i po dinara više od sadašnje cene i pet i po dinara manje nego što su tražili pekari. Uredba obavezuje pekare i da najprodavanija vrsta hleba čini najmanje 40 odsto ukupne dnevne proizvodnje.

Građani kažu da nemaju para i da zbog toga slabo kupuju. Na pijacama, kako ističu, kupe po jedan patlidžan i praziluk, a kilogram šnicli raspoređuju na tri ili četiri ručka.

Na beogradskoj Kalenić pijaci sve češće se kupuje duvan na meru.

I sami građani ističu da ih takav način prodaje podseća na devedesete godine, ali da je trenutno mnogo povoljnije.

"S obzirom na to da je paklica na trafici više od 100 dinara, ušteda je više nego značajna", kaže prodavac.

Od aprila do juna, prosečno domaćinstvo u Srbiji raspolagalo je sa 50.000 dinara, a trošilo 47.000.

Za hranu, piće, komunalije i transport prosečno se potroši dve trećine prihoda. Za ostalo, šta ostane.

Za godinu dana kupovna moć je opala 30 odsto. Država hitno mora da reguje, jer je standard stanovništva vidno urušen, kažu u potrošačkim organizacijama.

Kako objašnjava Petar Bogosavljević, iz Pokreta potrošača Beograda, država bi morala da preduzme mere da se ograniči zloupotreba monopolskog i dominantnog položaja, kao i da obezbedi eliminaciju kartelskog dogovaranja o cenama, posebno onih dogovaranja između sektora proizvodnje, trgovine i finansija.

Poznavaoci tvrde da je jedini pravi recept za obaranje cena dolazak nove konkurencije na domaće tržište.
Pogledaj vesti o: Nova godina

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.