Trka za bodove

Izvor: RTS, 18.Sep.2010, 16:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Trka za bodove

Za upis u narednu godinu studenti će biti rangirani u zavisnosti od broja osvojenih bodova tokom prethodne školske godine i prosečne ocene pomnožene sa faktorom 1,5. Potrebno najmanje 48 bodova.

Studenti koji, u novoj akademskoj godini, upisuju drugu, treću ili četvrtu godinu osnovnih studija biće rangirani. Potrebno je da imaju najmanje 48 bodova.

Rangiranje studenata zavisi od broja osvojenih bodova tokom prethodne školske godine i od prosečne ocene pomnožene >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << sa faktorom 1,5, objasnila je prorektor za nastavu Univerziteta u Beograd Neda Bokan, gostujući u Dnevniku RTS-a.

"Ti bodovi se saberu i napravi se rang lista", zaključila je profesorka Bokan, navodeći da je na Univerzitetu u Beogradu postignut dogovor da kriterijumi budu za sve fakultete jedinstveni.

Istraživanja pokazuju da se 91 odsto maturanata opredeljuje za državne fakultete. Upravo zbog mogućnosti da se školuju o trošku države. Najstariji i najveći univerzitet u zemlji u ovoj akademskoj godini očekuje stvaranje obrazovnog sistema u potpunosti usklađenog sa evropskim.

Rektor Univerziteta u Beogradu Branko Kovačević rekao je da je neophodno povezati  obrazovanje, privredu i državu da bi se napravio jedan efikasan sistem kakav postoji na Zapadu.

"Treba prosto to što se uči u školama da se transferiše, da se prenese u realan život i u društvo i u privredu jer jedino razvojem ekonomije stvoriće se dovoljno srtedstava za razvijanje nauke, obrazovanja i kulture, rekao je Kovačević.

Po završetku upisa brucoša, otvoren je konkurs za upis na master i doktorske studije.
Pogledaj vesti o: Nova godina

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.