Izvor: Vesti-online.com, 02.Avg.2012, 03:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tadićevi ambasadori pakuju kofere

Sa dolaskom nove Vlade i novog šefa diplomatije izvesno je da će doći i do smena pojedinih ambasadora Srbije. Nezvanično, među prvima je ambasador u Vašingtonu Vladimir Petrović koji tri godine predstavlja Srbiju u SAD, ali teško da će ostati do kraja mandata s obzirom na to da je član Demokratske stranke, sada ljute opozicije vladajućoj garnituri.

Opoziv bi mogao da usledi i Ani Hrustanović, koja predstavlja >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << Srbiju u Italiji, važnom spoljnopolitičkom i trgovinskom partneru, a koja je zasela u ambasadorsku fotelju prošlog leta i to kao - trudnica. Ista sudbina mogla bi da zadesi i njenu svekrvu Radmilu Hrustanović, funkcionerku DS-a koja je od maja 2011. šef srpske misije u Slovačkoj. Javnost ne bi mnogo žalila ni za ambasadorkom pri Unesku, Zoricom Tomić koja se godinama baškari u preskupoj rezidenciji u Parizu, ne obazirući se na kritike javnosti.

Ivo Visković, ambasador u Nemačkoj, ima još godinu dana mandata koji bi i mogao da odsluži do kraja, s obzirom na to da je nestranačka ličnost odmerenog stava. Sadašnji ambasador u Francuskoj Dušan Bataković bio je svojevremeno savetnik Borisu Tadiću, ali je poznato da se on nije slagao u svim segmentima sa spoljnom politikom Tadićevog okruženja, pa bi takođe mogao da izgura pun mandat. Imajući u vidu da joj je vladajuća koalicija navodno nudila mesto šefa diplomatije, Roksanda Ninčić, šef srpske misije pri EU, može da računa da će ostati na ovoj poziciji.

U službi za informisanje MSP-a tvrde da nikad nije bila praksa da sa novom vlašću sledi i smena ambasadora, ali primer Jelice Kurjak svedoči drugačije. Ona je imenovana za ambasadora Srbije u Ruskoj federaciji novembra 2008. godine, ubrzo nakon što je formirana vlada Mirka Cvetkovića, iako je njen prethodnik karijerni diplomata Stanimir Vukićević proveo na toj funkciji tek godinu i po dana.

Ovo su samo neki od primera koji svedoče da se u srpskoj diplomatiji ambasadorska mesta dele uglavnom po stranačkoj pripadnosti i zahvaljujući privatnim poznanstvima, a ponekad i kao način da se uklone ličnosti poput Milana St. Protića, vlasnika brojnih partijskih knjižica koji krajem ove godine okončava četvorogodišnji ambasadorski mandat u Švajcarskoj, nakon što se propisno obrukao u Vašingtonu odakle je povučen posle samo šest meseci ambasadorovanja.

Bivši šef jugoslovenske diplomatije Vladislav Jovanović kaže da u zemljama sa stabilnom demokratijom ambasadori ne pakuju kofere odmah nakon što se izabere nova izvršna vlast, sa izuzetkom SAD u kojima sa dolaskom nove administracije dolazi do frontalne smene diplomatskih predstavnika.

- Pretpostavljam da će nova Vlada Srbije na ključnim mestima postaviti ljude od svog neposrednog poverenja, pogotovu u važnim političkim centrima poput Vašingtona, Moskve, Berlina. Mi smo, nažalost, od 2000. napustili profesionalni pristup u izboru ambasadora, ali sadašnje vlasti imaju šansu da ponovo profesionalizuju diplomatiju imenovanjem karijernih diplomata za ambasadore - kaže za "Vesti" Jovanović.

U Ministarstvu spoljnih poslova "Vestima" je sugerisano da se u odgovoru na pitanje da li uskoro slede smene pojedinih ambasadora pozovu na prvi intervju ministar Ivan Mrkić, a kada je poručio da "neće biti zaokreta u spoljnoj politici", ali i da je "sasvim sigurno da će biti nekih nijansiranih modifikacija zbog činjenice da imamo novog predsednika Republike, nov parlament i novu Vladu".
Pogledaj vesti o: Nova godina

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.