Tadić se izvinio na Ovčari (foto)

Izvor: S media, 04.Nov.2010, 08:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tadić se izvinio na Ovčari (foto)

Predsednici Srbije i Hrvatske Boris Tadić i Ivo Josipović položili vence na Ovčari. Tadić poručio da se pokoljenja moraju razrešiti ratnog bremena. Josipović izrazio uverenje da je moguća politika mira i prijateljstva dve zemlje. Srpska strana predala dokumentaciju iz vukovarske bolnice koja je nestala 1991.godine.

Predsednik Srbije Boris Tadić rekao je danas da je došao na Ovčaru da se pokloni žrtvama i oda im poštu i poštovanje, u uverenju da >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << se pokoljenja moraju rasteretiti ratnog bremena.

"Došao sam ovde da uputim reči izvinjenja i iskažem žaljenje", rekao je Tadić nakon što je na Ovčari položio venac zajedno sa predsednikom Hrvatske.

On je izrazio uverenje da se na taj način mogu stvoriti mogućnosti da Srbi i Hrvati, Srbija i Hrvatska okrenu novu stranicu istorije "našu decu oslobodimo bremena devedesetih godina".

On je rekao da danas u Vukovaru i na Ovčari poklanjajući se žrtvama mislimo na budućnost, na one koji danas istupaju u naše nacionalno ime i na one koji će se tek roditi.

"Priznanjem zločina stvaraju se mogućnosti za oproštaj i pomirenje, poručio je Tadić sa Ovčare dodajući da će se kada se naši narodi izmire otvoriti nova stranica budućnosti .

"Sve što se dogodilo Srbima i Hrvatima u dvadesetom veku može biti sklopljeno u knjigu prošlosti, a to je čin pisanja knjige budućnosti", rekao je Tadić.

Mediji u Hrvatskoj o Tadićevoj poseti

Njegov hrvatski kolega Josipović rekao je da je Ovčara mesto boli i stradanja žrtava bezumne politike.

"Došli smo da se poklonimo žrtvama, izrazimo saučešće, ali i obećamo da ni jedan zločcin neće ostati nekaznjen", rekao je Josipović.

On je izrazio uverenja da će ovim biti dat novi podsticaj za pronalazenje, otkrivanje sudbine nestalih i uspostavljanje dobrosusedskih odnosa i da je moguća drugačija politika mira i prijateljstva.

Dok su Tadić i Josipović polagali vence na spomen-obeležje za oko 200 ubijenih hrvatskih zarobljenika i civila, i držali govore, tridesetak predstavnika porodica žrtava je okrenulo ledja predsednicima iz protesta.

Protesti zbog Tadićevog dolaska

Mada su Vukovarci srpskog predsednika Borisa Tadića dočekali aplauzom ima i onih koji se ne slažu s njegovim dolaskom. Reč je o ženama i majkama iz Vukovara, Lovasa i Sotina, borcima i invalidima rata na prostorima bivše Jugoslavije. Neke medju njima, uz sveće, ističu i transparente "Celi Vukovar je Ovčara".

"Vukovar na svako nasilje odgovara molitvom, a i ovo smatramo nasiljem", rekla je Vilma Vidović iz Vukovara koja je u ratu ostala bez pet članova porodice.

Tako su HSP-ovci predvođeni predsednikom Danijelom Srbom stali na put koji vodi do Ovčare i održali miran protest protiv Tadićevog dolaska. Uz put se okuplio oko stotinu građana sa transparentima na kojim piše:"Našu krv ne možete oprati" i "Naša krv na vašim rukama".

Na transparentima su ispisane poruke srpskom predsedniku tipa "Nisi fer Tadići" i "Ponos je na našoj strani", ali pošteđen nije ostao ni hrvatski predsednik kome su poručili "Ivo radiš krivo".

HSP-ovci će zapaliti 19 svijeća u spomen na 19 godina od pada Vukovara.

Posle polaganja venaca, predsednik Tadić sastao se u Županijskom domu u Vukovaru sa predsednicom Vlade Hrvatske Jadrankom Kosor.

TADIĆ I KOSOR

Premijerka Hrvatske Jadranka Kosor rekla je Vlada njene zemlje za sada nije razmatrala pitanje povlačenja hrvatske tužbe za genocid protiv Srbije.

Ona je dodala da je razgovor u četiri oka koji je imala sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem bio prilika da se razgovara, te da je ova tema takodje dotaknuta.

Kosorova je istakla da je bilo reči o budučim privrednim projektima i izrazila očekivanja da će u skoroj budućnosti ponovo doći do trilateralnog susreta sa predsednikom Srbije i premijerom Slovenije Borutom Pahorom .

Ranije danas, srpska strana predala je dokumentaciju iz vukovarske bolnice koja je nestala 1991.godine.

Pomoćniku ministra hrvatskih branitelja Ivanu Grujiću dokumentaciju je predao predsednik srpske komisije za nestale osobe Veljko Odalović.

Grujić je rekao kako su primljenom dokumentacijom "pokrivena sva područja koja su nam bitna, a je li riječ o cjelokupnoj dokumentaciji iz vukovarske bolnice tek će se utvrditi".

Odalović je rekao da je utvrdjivanje tačnog broja nestalih iz vukovarske bolnice jedan od prioriteta i najavio predaju 25 stranica dokumentacije sa podacima o nestalima.

Predsednici su se založili za rešavanje sudbine nestalih tokom sukoba 1990-ih i ocenili da jošmnogo treba uraditi na pomirenju dve države.

Posle sastanka sa predstavnicima hrvatskih udruženja žrtava rata, Tadić je rekao da Josipović i on, kao predsednici, imaju dužnost i obavezu da se proces sukoba preokrene u proces pomirenja.

Za to je, naglasio je predsednik Srbije, potrebno da se otkrije potpuna istina o ratnim sukobima i da niko ne ostane nekažnjen.

Tadić je dodao da je sa predstavnicima Srbije zaduženim za pitanja nestalih danas u Vukovar doneo dokumentaciju o nestalima iz vukovarske bolnice 1991. i naveo da će Srbija nastaviti da traga za tim dokumentima.

Josipović je posle razgovora u kojem je učestvovala i premijerka Jadranka Kosor rekao da se razgovaralo o možda najbolnijim temama uodnosima Srbije i Hrvatske i da posle potresnih priča "niko nije izašao ravnodušan".

Jutros oko 10 sati, srpski predsednik Boris Tadić stigao je u Vukovar trajektom Golubica iz Vajske, gde ga je dočekao hrvatski kolega Ivo Josipović uz podršku oko 100 građana koji su se skupili na obali i zapljeskali gostu.

Uz predsednika Josipovića, Tadića su dočekali i vukovarsko-sremski župan Božo Galić, ambasadorka Holandije u Zagrebu, ambasador Srbije Stanimir Vukićević i gradonačelnik Vukovara Željko Sabo.

Tadić i Josipović šalju dobre poruke

Kosorova pozdravila dolazak Tadića u Vukovar

Sa srpskim predsednikom su na drugu obalu Dunava prešli vicepremijer Vlade za evropske integracije Božidar Djelić, sekretar Narodne skupštine Veljko Odalović, predsednik pokrajinske vlade Vojvodine, predsednik opštine Bač Tomislav Bogunović i Loren Stokvis, ambasador Holandije u Beogradu.

Položeno cveće u reku

Nevladine organizacije Inicijativa mladih iz Srbije i Inicijativa mladih iz Hrvatske organizovale su danas u Vukovaru akciju polaganja cveća u reku Vuku, u znak počasti svim žrtvama rata u tom gradu.

Inicijative mladih organizovale su danas u Vukovaru i susret mladih iz Beograda, Zagreba i Vukovara.

Predstavnici Inicijativa kazali su da svojom akcijom žele da pozdrave politiku pomirenja i korak koji preduzimaju dva predsednika kao i da istaknu važnost takvih poteza za podsticanje procesa suočavanja s nedavnom ratnom prošlošću u regionu.

Još fotografija možete videti u našoj galeriji: S P R E S S/Tadić u Vukovaru

(Agencije)
Pogledaj vesti o: Nova godina

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.