Svečane akademije u čast brucoša

Izvor: Blic, 01.Okt.2010, 11:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Svečane akademije u čast brucoša

Nova školska 2010/11. godina za više od 200.000 studenata u Srbiji počinje danas, a većina fakulteta organizuje svečane akademije povodom prijema nove generacije brucoša.

Brucoše, ali i starije studente očekuju mnogobrojne novine usvojene izmenama i dopunama Zakona o visokom obrazovanju, dok će fakultetima, prema najavi ministra prosvete Žarka Obradovića, država narednih dana isplatiti deo duga za materijalne troškove.

Takodje, rebalansom budžeta planirano >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << je da deo sredstava odvojimo za namirenje duga fakultetima, pogotovo onim ustanovama koje imaju problema na primer sa grejanjem, kako bi mogli redovno da drže nastavu, rekao je Obradović u izjavi Tanjugu.

Izmenama i dopunama Zakona povećan je broj ispitnih rokova, uvedeno je rangiranje za sve studente, akademcima je potrebno 48 bodova da bi upisali narednu godinu, a država će ubuduće davati saglasnost na školarine.

Prema izveštaju Komisije za akreditaciju i proveru kvaliteta (KAPK), do septembra je akreditovano sedam državnih i pet privatnih univerziteta, a akademci koji u Srbiji uče po principima Bolonjske deklaracije, sedmično treba da rade 40 sati, kako bi ostvarili maksimalno predviđenih 60 bodova u toku godine.

Kako je istakla predsednica KAPK Vera Vujčić, jedan bod odgovara 30-časovnom angažovanju na predavanjima, drugim aktivnostima i u učenju kod kod kuće, što znači da u školskoj godini akademci treba da rade 1.800 sati u oba semestra i tokom spremanja ispita.

Studenti u toku godine, kako je navela, imaju po 15 radnih nedelja u svakom semestru, 15 sedmica za ispite i preostalih sedam nedelja za raspust i odmor.

"Prosečno, studenti treba da rade 20 sati sedmično na fakultetu i dodatnih 20 časova kod kuće, što znači 40 sati nedeljno", rekla je Vujčićeva ranije Tanjugu i objasnila da - kada se tih 40 sati pomnoži sa 45 sedmica dobija se da studenti treba da rade 1.800 sati godišnje.

Ministar Obradović će povodom početka studentske godine, danas posetiti Ekonomski fakultet u Subotici, kao i Kriminalističko-policijsku akademiju u Zemunu, a svečanost će organizovati i Pravni fakultet Univerziteta u Beogradu.
Pogledaj vesti o: Nova godina

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.