Svaki drugi komunalni policajac ima fakultet

Izvor: Blic, 13.Nov.2010, 01:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Svaki drugi komunalni policajac ima fakultet

Prvi komunalni policajci u ponedeljak izlaze na ulice. Mahom su mladi, a više od polovine njih ima diplome fakulteta ili viših škola. Među 104 čuvara komunalnog reda je i 16 dama, složni su u tome da je Beogradu odavno potrebna ovakva služba i svi žele da pomognu da njihov grad izgleda lepše i uređenije.

Podelom legitimacija na jučerašnjoj ceremoniji u Skupštini grada ozvaničen je početak rada ove službe. Komunalci policajci će se do Nove godine upoznavati >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << sa terenom, ukazivati na propuste i prekršaje, a onda početi primenu ovlašćenja.

- Ova služba je neophodna da grad postane lepši zbog svih nas koji tu živimo. Dobro ćemo se snaći, ali je potrebno vreme da se upoznamo. Građanima ćemo dati malo vremena da se naviknu na nas - kaže Nikola Spasojević (34), bivši komercijalista.

Siguran posao, kaže on, jedan je od motiva što su se on i njegove nove kolege prijavili na konkurs. To potvrđuje i Jelena Stanković (23).

- Četiri godine radila sam u prodavnici i volim rad sa ljudima. Prijatelji kažu da umem sa svima da „izađem na kraj" i da nema sumnje da ću uspeti da fino objasnim zašto nešto ne sme da se radi. Verovatno će u početku biti manjih problema, ali smo ipak dobro obučeni - kaže ona, očekujući i da grad već za šest meseci zablista.

U komunalnoj policiji je Denis Pešić (31) video šansu koju njegov grad treba da iskoristi da liči na evropske metropole. U Grčkoj je 10 godina radio kao menadžer hotela.

- Većina građana još ne zna šta ćemo raditi, pa će nam prvi zadaci biti upoznavanje. Siguro će biti i opraštanja. Pa, ne mogu da kaznim komšiju! Ali, njega ću najbolje uputiti u to kako ne bi trebalo da se ponaša - priča Pešić uz osmeh.

Trvenja ne očekuje ni Vladan Čolović (27), ali ističe da je komunalni policajac profesionalac, bez obzira na to da li nekog poznaje. Svejedno mu je, kaže, u kom delu grada će raditi, a smene mu neće teško pasti.

- Diplomirani sam ekonomista, a najzanimljiviji deo obuke bile su mi borilačke veštine jer imam crni pojas u tekvondou. Radio sam kao komercijalni direktor firme i salona, pa imam iskustva u radu s ljudima - priča Čolović.

Nada se da uniforma neće unositi strah, već da će ga sugrađani doživljavati kao dobrog komšiju.

- Nakon Više škole unutrašnjih poslova želela sam da nosim uniformu i pomažem ljudima. U ovoj službi želja mi se i ispunila. Ovo mi je prvi posao i, kao svaki početak, očekujem da će biti težak - kaže Marina Jakovljević (24).

Šansu na konkursu videla je i Jelena Tomić (26). Ona u ovom zanimanju vidi mogućnost da se u gradu zavede red, sa ulica sklone preprodavci, nepropisno parkirani automobili, da se obezbedi svako gradilište...

- Radila sam i dok sam studirala na Višoj poslovnoj školi, pa ne bežim od napornog rada. Obuka je bila zahtevna, ali smo se dobro pripremili - kaže Tomićeva. Služba će prve dve nedelje raditi od osam do 22 sata, posle čega će biti uvedena i treća smena. U perspektivi u Beogradu će ih biti ukupno 300.

Gde prijaviti prekršaje

Sedište Komunalne policije je u Makenzijevoj 31, a za dva dana proradiće i Operativni centar ove službe. Građani će prekršaje moći da prijave na telefone 2453-158, 2453-159 i 2432-482 svih 24 sata dnevno ili mejlom na komunalna.policija@beograd.gov.rs.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.