Stjepanović najbrži u Evropi

Izvor: 24sata, 19.Avg.2014, 01:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stjepanović najbrži u Evropi

Tek što smo sumirali prelepe utiske posle osvajanja dve medalje na EP u atletici, iz Berlina su stigle nove, fenomenalne vesti - reprezentativac Srbije Velimir Stjepanović osvojio je zlatnu medalju na EP u plivanju u velikim bazenima u disciplini 400 metara slobodnim stilom.

TAJFUN - Stjepanović je u poslednje dve godine pokazao od čega je napravljen, ali je nekako bilo teško verovati u medalju u finalu trke ako se zna da je do poslednje stepenice preko kvalifikacija došao >> Pročitaj celu vest na sajtu 24sata << sa šestim vremenom. Međutim, on je savršeno smireno došao do bazena, skočio u njega i od prvog do poslednjeg zamaha bio je ubedljivo najbolji.

Neverovatno je kako je Velja startovao, ostavivši prvog pratioca posle 50 metara za čitave dve dužine. Pribojavali su se gledaoci da će do finiša izgubiti snagu, jer je doslovno protutnjao bazenom, ali on je i posle 150 metara imao dužinu i po prednosti u odnosu na Rusa Jurija Prilukova.

U finišu trke nije mogao da izdrži žestok ritam koji je nametnuo, pa je smanjio tempo, ali je imao dovoljno snage da sačuva ubedljivu prednost. Do titule prvaka Evrope Velja je stigao u vremenu nacionalnog rekorda od 3:45,66 minuta. Drugo mesto osvojio je Italijan Andrea Darigo sa 3:46,91, a treći je bio Britanac Džej Leliot sa 3:47,50 minuta.

Ivan Lenđer završio je na petom mestu u disciplini 50 metara leptir u polufinalnoj grupi, a u ukupnom plasmanu nije imao sreće pošto je bio deveti. Lenđer je plivao 23,68 sekundi, što je za 0,08 gore vreme od Belorusa Jahena Curkina iz druge polufinalne grupe, pa će biti prva rezerva.

Što se tiče srpske štafete u sastavu Velimir Stjepanović, Radovan Siljevski, Ivan Lenđer i Boris Stojanović, ona je odustala od nastupa u kvalifikacijama u disciplini četiri puta 100 metara. Momci se nisu pojavili na startu jer su samo nekoliko minuta pre toga Lenđer i Siljevski nastupili u kvalifikacijama na 50 metara delfin, a nešto pre njih i Stjepanović.

Udovičić oduševljen

BAZEN - Ministar omladine i sporta Vanja Udovičić poručio je Velji Stjepanoviću da su svi ponosni na njegov uspeh u Berlinu. “Velimirov uspeh će, siguran sam, podstaći i druge mlade da se bave sportom i rekreacijom. Naši sportisti nastavljaju da promovišu Srbiju u najlepšem svetlu i država će nastaviti da podstiče razvoj baznih sportova jer nam se takva ulaganja višestruko vraćaju. Velimiru čestitam od srca, a ostalim takmičarima koji predstavljaju Srbiju u Berlinu želim svaki uspeh”.

Čestitka od Nikolića

POSVETA - Predsednik Srbije Tomislav Nikolić čestitao je Velimiru Stjepanoviću osvajanje zlatne medalje. “Dragi Velimire, i ove godine ste dokazali da Srbija ima najboljeg plivača evropskog kontinenta. Hvala Vam na još jednoj zlatnoj medalji. Siguran sam da će ih biti još”, poručio je predsednik Nikolić.
Pogledaj vesti o: Nova godina

Nastavak na 24sata...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta 24sata. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta 24sata. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.