Srbi u kafani i kafu piju na recku

Izvor: Vesti-online.com, 21.Jan.2013, 07:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbi u kafani i kafu piju na recku

Konobar iz Gornjeg Milanovca Boško Adamović kaže za "Vesti" da Srbi zbog teške materijalne situacije nemaju čak ni za kafu.

Boško Adamović, konobar iz Gornjeg Milanovca  

Januar je zbog proslave Nove godine i Božića za građane Srbije po tradiciji najduži mesec.

- Oduvek je bilo tako, ali ranije su ljudi imali posao i kada bi stigla plata, u februaru ili martu sve se vraćalo u normalu. Sada je sve drugačije. Šta danas da čeka >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << čovek koji je ostao bez posla, a tokom zime nema gde da zaradi neku crkavicu. Svedok sam toga da prijatelji u kafani sakupljaju novac za decu njihovog kolege koji je, kao i oni, ostao bez posla. Takve situacije prate i suze, teško je sve to gledati.

Ako nemaju novca, zašto dolaze u kafanu?

- Većina gostiju već odavno ne dolazi u kafanu da uživa, već da pobegne od problema i briga u kući. Ima penzionera, uglavnom onih koji žive sami, koji dolaze u kafanu da besplatno pročitaju novine i da uštede na grejanju. Neko popije kafu ili čaj i to na recku do sledeće penzije. Neko se izvini što ne može da naruči ništa i tako iz dana u dan. Dobro, naiđu i parajlije i mlađi koji se bave ko zna čime i onda bude nešto pazara, ali ni iz daleka kao nekada.

Kome je najteže?

- Radnicima koji su na birou rada, a posebno onima koji su u godinama kada neće niko da ih zaposli, jer posla nema ni za mnogo mlađe i jače. Nije lako ni penzionerima jer su u strahu da li će dobiti sledeću penziju. Kad ne bi bilo penzija, u državi bi izbio haos, a penzioneri bi umirali od gladi.

O čemu se u kafani uglavnom razgovara?

- Ranije se najviše pričalo o politici, ali to vreme je prošlo. Danas se uglavnom priča o tome kako preživeti ovu krizu. Razgovara se i o hapšenjima, bespravnim privatizacijama koje su u crno zavile državu, o kriminalu... Kada na brzinu "prežvaću" hapšenje nekog tajkuna i zaključe da od toga neće biti ništa, ponovo se vraćaju najvažnijoj temi - kako preživeti.

Nije, valjda, da se u kafani ne razgovara o ulasku Srbije u EU?

- Ponekad, ali sve ređe, ali taj razgovor se uglavnom svede na sočne psovke. Svima nama je preko glave političara i Evrope, koja tera šegu sa Srbijom. Narod je sit priče o EU u koju nikada nećemo ući, a dosta nam je bacanja prašine u oči svakodnevnim aferama.
Pogledaj vesti o: Nova godina

Nastavak na Vesti-online.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.